8 maart 2022
900 keer gelezen
VBI: renovatievloeren en isolatievloeren

VBI: renovatievloeren en isolatievloeren

Het verschil: tussen combinatievloeren of renovatievloer is met stalen liggers met droge, natte of semi-natte variant.

Stalen liggers, EPS broodjes : Elektra/vloerverwarming deklaag beton.

 • Voordelen met EPS: hoge isolatiewaarde naar keuze: 3.7, 4.0, 4.3, 5.0, 5.2
 • Snel en duurzaam door goede isolatie

Stalen liggers (VBI/HAVEBO renovatievloer) of vloer met betonnen liggers (VBI/HAVEBO combinatievloer): betonnen variant is goedkoper dan de stalen variant.

Staal renovatievloer: houten platen (droge variant), zwaluwstaartplaten (semi-droge variant), druk- en dekvloeren (natte variant)


Stappenplan plaatsen van betonnen balken:

 1. Maak gaten in de bestaande muur voor optimale steun met minstens aan beide kanten 10 cm. Gemiddelde opening van zo een gat is ongeveer 20 cm. Dit is een vereiste, omdat anders de ligger niet voldoende steun heeft. Zorg voor een stevige en stabiele ondergrond dat gelijk loopt. .
 2. Het plaatsen van de balken in de volgorde (afhankelijk van de maatvoering en uw tekening) op de goede afstand. Het is belangrijk dat het EPS vulelement zo min mogelijk belast wordt door de balk. Het vulelement zorgt voor versteviging van de betonnen ligger. Het is belangrijk dat eerst de betonnen balken correct liggen en daarna pas de vulelementen geplaatst worden.
 3. Na het plaatsen van de VBI / HAVEBO balken en vulelementen kunt u de betonwapeningsmatten neerleggen. De bouwstaalmatten moeten gemiddeld 20 centimeter overlappen en moeten aan elkaar verbonden worden met vlechtdraad.
 4. Nadat de fundering geplaatst is, kunt u het beton storten. Afhankelijk van de dikte van de druklaag maar ongeveer een dikte van 3 centimeter boven de betonnen vloerbalk. Het beton maakt u het beste aan met grindbeton voor optimale verwerking.

Let op: wanneer er vloerverwarming wordt aangelegd moet dit geplaatst worden in de dekvloer of cementmortel, niet in de 3 cm dikke druklaag!

Wilt u een betonnen renovatievloer plaatsen boven een open ruimte zoals een kelder? Dan mag u geen EPS vulelementen gebruiken, maar moet u daarvoor een betonnen vloerelement gebruiken. Deze heeft geen enkele isolatiewaarde, maar moet gebruikt worden voor de stevige fundering!

Voordelen van goede vloerisolatie is dat het een duurzamere oplossing is voor verminderd gasverbruik en comfort in koele(re) en warme(re) perioden.

Stappenplan plaatsen van stalen balken:

 1. Plaats de thermisch verzinkte hoeklijnen met chemische ankers
 2. Nadat deze hoeklijnen bevestigd zijn plaatst u de stalen liggers op de gewenste afstanden.
 3. Nadat de renovatieliggers zijn geplaatst, plaatst u de EPS vulelementen tussen de stalen liggers. Begin en eindig met begin- en eindelementen
 4. Plaatmateriaal zoals underlayment voor de eindafwerking met tong en groef (bij de droge variant).

Voordelen renovatievloer

 • Gemakkelijke verwerking
 • Stille begane grondvloer
 • Montage kan in één dag afgerond zijn
 • Hoge Rc waarde (4.0-5.2)

Heeft u hulp nodig voor de afmetingen van balken of wilt u een offerte aanvragen voor een complete vloer? Stuur ons dan een bericht: wij maken graag voor u een compleet overzicht.