Gipsplaat (AK) afgeschuinde kant kopen?

1

Gipsplaten AK (afgeschuinde kant) kopen? Uitstekende kwaliteit gipsplaten kunt u gemakkelijk kopen bij Online Bouwmaterialen. De gipsplaat met afgeschuinde kanten is de meest gebruikte gipsplaat. Het beoogd gebruik voor gipsplaten van 9,5 mm dik is voor plafonds. De variant gipsplaat AK 12,5 mm en 15 mm worden voor wanden (en plafonds waar extra eisen op het gebied van brandwerendheid of geluidisolatie worden gesteld) gebruikt. Verkrijgbaar in verschillende afmetingen.


Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag!

074 - 711 34 33 Contact

Gipsplaten AK kopen

De gipsplaten op deze pagina zijn enkel geschikt voor wanden en plafonds in droge ruimten. Wanneer u dit type gipsplaat wilt gebruiken voor een vochtige ruimte (zoals badkamer) adviseren wij de hydro gipsplaten met een waterwerende laag. U kunt deze vinden op de pagina gipsplaten waterwerend.

Bij Online-Bouwmaterialen.nl kunt u verschillende typen gipsplaten vinden in het assortiment. Van RK, stucplaat, 4xAK, AK voor een "droge ruimte" of hydro-gipsplaat voor in vochtige ruimten. Hydro gipsplaten, ook wel bekend als waterwerende gipsplaat, hebben een speciale coating waardoor ze ook te gebruiken zijn in natte ruimten zoals badkamer. Met een gipsplatenzaag of snijder zaagt of snijdt u de platen gemakkelijk op maat.

Het op maat maken en plaatsen van gipsplaten

U kunt door middel van een gipsplatenzaag of eventueel een stanley (afbreek) mes de platen bewerken en op maat maken. Dit geldt voor zowel de normale als de hydro gipsplaat. Via onze pagina gereedschap kunt u de materialen vinden om direct aan de slag te gaan.

Gipsplaten met afgeschuinde kant voor voorzetwanden of scheidingswanden

De reden dat deze platen populair zijn, is omdat u deze gipsplaten makkelijk kunt afwerken. De gipsplaat AK kunt u afwerken zonder te stucen en worden daarom veel gebruikt bij bijvoorbeeld voorzetwanden, scheidingswand met metal stud profielen of als gipsplaat voor plafond.

TIP: Er zijn verschillende typen AK gipsplaten leverbaar. De gipsplaten met 4x AK (dat wil zeggen met vier afgeschuinde kanten), worden gebruikt voor plafond of een hoge wand. Voor voorzetwanden of metal stud scheidingswanden worden vaak gipsplaat 2x AK (2x afgeschuinde kant: langs de lange zijden) gebruikt.

Wanneer u besluit een voorzetwand te plaatsen is dat een verduurzaming van uw huis. U plaatst als het ware een extra thermische isolatielaag voor een bestaande muur. De isolatiewaarde wordt hiermee verhoogd en hierdoor kunt u besparen op uw gasverbruik en stookkosten. Gipsplaten voor voorzetwanden kunt u zowel 12,5 mm als de 15 mm variant gebruiken.

Voor scheidingswanden kunt u verschillende constructies gebruiken: een metal stud wand of een wand met (vuren) staanders, vaak de vuren 50x75. Echter zijn de metalen profielen vele malen gemakkelijker te verwerken, omdat zij ook een inkeping hebben voor bijvoorbeeld elektra of leidingwerk.

Gipsplaten voor beoogd gebruik plafond

Voor plafond kunt u kant-en-klare Agnes platen gebruiken, maar onze gipsplaten met afgeschuinde kant (AK) zijn in vele formaten verkrijgbaar. Wij adviseren voor het plafond om 9,5 mm gipsplaten te gebruiken. Dit vanwege de verwerking en het gewicht van de platen en het plafond in zijn geheel.

De gipsplaten afwerken met een afgeschuinde kant is gemakkelijker dan een gipsplaat met een ronde kant. Het voordeel van gipsplaten is dat u deze naar keuze kunt afwerken, in tegenstelling tot de Agnes plafondplaten. Bent u op zoek naar stucplaten? Dit zijn dunnere platen en kunnen vervolgens gemakkelijk strak afgewerkt worden.

Afwerken van gipsplaat 2x AK of 4x AK

De afwerking? Zeer gemakkelijk! U kunt er voor kiezen om de gipsplaten te kopen en daarna afwerken zonder stucen. U gebruikt dan een voegenvuller en eventueel een finisher. Op deze manier creërt u een afwerklaag waar u direct over kunt verven of eventueel behangen. De speciale gipsplaatschroeven hebben een gefosfateerde laag die bestand zijn tegen gips en kalk en daardoor niet roesten. Dit is wel het geval bij verzinkte schroeven.

Accessoires en toebehoren

TIP 2: Wij raden aan om hierbij een hechtprimer te gebruiken wanneer u gaat verven over de gipsplaten. Op deze manier heeft u een diepe gronderingslaag waardoor uw kleur nóg beter uit komt.

Als u de gipsplaten, of in dit geval een wand, gaat behangen dan raden wij ten zeerste aan om de platen eerst te behandelen met voorstrijk. Dit geldt overigens voor alle gipsplaten. Op deze manier zorgt u voor een goede hechting en heeft u een strak eindresultaat.

TIP 3: Voor u gaat behangen of verven is het belangrijk om de ondergrond te bepalen. In het geval van de gipsplaten moet u eerst een voorstrijk gebruiken (dit is een zuigende ondergrond). Wanneer u een niet-zuigende ondergrond heeft, raden wij aan om hechtprimer te gebruiken voor een diepe(re) kleurbeleving en betere hechting van de verf voor een egaal eindresultaat.

Als u geen voorstrijk of hechtprimer gebruikt op een gipsplaat voordat u gaat behangen, dan kan het namelijk voorkomen dat het behang 'los' komt te zitten: geen goede hechting dus. Goede voorbereiding is de helft van het karwei. Hiermee stopt u de zuigende werking en heeft u een goede basis voor de afwerking.

Hoe plaats ik zelf een nieuw plafond met gipsplaten?

 1. Bepaal het laagste punt van het plafond. Wanneer u een oud plafond als onderlaag onder het nieuw plafond laat zitten, zorg dan dat u vooraf bepaald waar de bestaande houten rachels lopen. Door het maken van een zogeheten "kijkgat" kunt u toepassen. U kunt deze wegwerken door de nieuwe gipsplaten te plaatsen.
 2. Schroef de nieuwe rachels (algeheel voor rachelwerk: hier worden bijvoorbeeld stucwerk of gipsplaten aan gemonteerd). Houdt hierbij ongeveer een hart-op-hart afstand tussen elke regel (of rachel) aan van 40 cm. Tussen het rachelwerk (of regelwerk) kunt u isolatie zoals glas, of steenwol plaatsen. Tip: gebruik een waterpas voor het plaatsen van de houten rachels. Zo bent u zeker van een rechte constructie.
 3. Plaats de gipsplaten overdwars op de rachels. U eindigt altijd met de kop van een gipsplaat op een rachel. Schroef hierbij elke 25 cm van de gipsplaat vast in een rachel. U kunt als hulpstuk een bitje voor een gipsplaat gebruiken, om te voorkomen dat u te diep in de gipsplaat schroeft. Wij adviseren hierbij om gipsplaatschroeven van 35 mm te gebruiken. Tip 2: Het plaatsen van een plafond is vrij zwaar fysiek werk. Het is daarbij handig om dit samen met iemand te doen.
 4. Het op maat maken van een gipsplaat: vooraf bepalen scheelt een hoop werk. Zorg dat de naden altijd samen komen op een rachel. Daarbij is het ook belangrijk om elke nieuwe lijn aan gipsplaten een verspringing te hebben van minimaal 25 centimeter.
 5. Wanneer u een uitsparing moet maken voor een centraaldoos (lichtpunt in een plafond) gebruikt u een schrobzaag. Deze kunt u vinden op de pagina gereedschap. Dit is een zaag dat ervoor zorgt dat u precies kunt zagen in een gipsplaat. 
 6. Nadat de constructie van het plafond is geplaatst, is het tijd voor de afwerking. U kunt de schroefgaten en naden vullen met een voegenvuller. Nadat deze gedroogd is, schuurt u dit heel licht op en gebruikt u voegenfinisher. Hierdoor zijn de naden netjes weggewerkt.
 7. Het plafond is bijna klaar! U hoeft dan nog enkel de plafondplaten af te werken met plafondplinten. Deze monteert u door middel van montagekit langs de muren. Gebruik daarbij niet te veel kit: het overtollige kit kunt u verwijderen met een plamuurmes.
 8. Eventueel gewenst kunt u het plafond verven met een kleur naar keuze.

Hoe plaats ik een scheidingswand?

Bepaal vooraf of er een uitsparing moet komen met een deur. Wij gaan in het stappenplan uit van een metal stud (metalen fame) scheidingswand of tussenmuur. Dit omdat een metal stud profiel makkelijk is om te corrigeren bij eventuele fouten.

 1. Bepaal waar de scheidingswand moet komen en teken af waar er (eventueel) een deurkozijn moet komen. Meet vooraf de lengte van de metal stud (U-profiel, ookwel een MSH genoemd) en teken deze af op de vloer. 
 2. Nadat de metal stud op de vloer is geplaatst, tekent u af op de U-profielen waar de staanders (metal stud C-profiel, ookwel de MSV genoemd) af. We houden hierbij een afstand aan van 60 cm.
 3. De metal studs kunt u op maat maken met een blikschaar. Plaats de vloergliggers en een afdichtband: dit voorkomt tocht en heeft een thermische en akoestische isolatie. Wanneer u een betonnen vloer heeft, moet u eerst voorboren en gebruikt u een slagplug voor de stevigheid. Bij een houten vloer kunt u normale schroeven gebruiken.
 4. Nadat de vloerligger is geplaatst, plaatst u de plafondligger (ook een U-profiel). Dit doet u door het plaatsen van een staander in de vloerligger (de verticale metal stud als staander in de horizontale ligger). Op deze manier bent u zeker van een rechte constructie. Gebruik voor alle metal studs die contact maken met vloer, wand en plafond een foam-afdichtingsband: wederom voor de thermische en akoestische isolatie. 
 5. Maak alle staanders op maat, maar bevestigd ze nog niet.
 6. Wanneer er een deurkozijn geplaatst moet worden, moet u ervoor zorgen dat deze ruimte is vrijgehouden. U plaatst een staander tegen het deurkozijn. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat deze waterpas is. Ook hier gebruikt u een afdichtband. Dit geldt voor beide kanten van een deurkozijn.
 7. De kozijn ligger plaatst u als het ware aan de bovenkant van het kozijn. U houdt hier ongeveer de breedte van het kozijn aan van 40 cm. De breedte van het deurkozijn is uiteraard groter, maar bij boven het deurkozijn plaatst u om de 40 centimeter een staander voor de stevigheid. U kunt van 3 staanders uitgaan die op maat gemaakt zijn: 2 aan elke zijde van het kozijn, en 1 in het midden.
 8. Plaats de andere staanders elke 60 cm in de rest van de constructie. Dit is een hart-op-hart afstand: controleer of het midden van de metal stud profielen samenvalt tussen twee gipsplaten in. Controleer bij elke staander of hij waterpas staat. 
 9. Gebruik voor de wanden gipsplaten van 12,5 mm dik. Begin als eerste bij het kozijn en snijdt deze in een omgekeerde L-vorm. Zet deze vast, net als bij de plafondplaten, om de 25 centimeter met een gipsplaatschroef. Schroef vooraf de staander natuurlijk vast zodat deze als een stevige constructie staat.
 10. Nadat een kant van de muur voorzien is van gipsplaten, kunt u via de andere kant de elektra aanleggen en het isolatiemateriaal plaatsen. De elektraleidingen kunt u leggen via de opening in het metal stud frame. Daarna kunt u het isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol plaatsen. Tip: wanneer u met glaswol werkt, adviseren wij om beschermende kleding te gebruiken om jeuk te voorkomen!
 11. Als u de elektra heeft aangelegd en de isolatie heeft geplaatst, kunt u de andere kant van de muur dichtzetten met de gipsplaten. Gebruik voegenvuller en eventueel wapeningsgaas voor de afwerking. Tip: als u later zware objecten aan de muur wilt hangen, dan moet u daarvoor een hollewandplug of gipsplaatplug gebruiken. Het draagvermogen is vele malen hoger dan een normale plug.