14 maart 2022
1022 keer gelezen
Isoleren van uw huis

Isoleren van uw huis

Blog: isoleren kun je leren. Tips voor optimale isolatie

Het zal u niet ontgaan zijn, maar we zien de afgelopen jaren al een aanzienlijke stijging in de gasprijzen. Wat kunt u doen om zo te besparen op de kosten, terwijl de gasprijs ontwikkeling alleen maar toeneemt?

Met behulp van deze blog proberen we u zo goed mogelijk te informeren en ervoor te zorgen dat u uw huis duurzamer kunt maken. Op deze manier kunt u met een kleine(re) investering uw eigen huis of als verenigingen van eigenaars / eigenaren (VvE) om een zeer energiezuinig pakket samenstellen.

We behandelen in deze blog een aantal mogelijkheden om uw stookkosten te verminderen (dat geldt voor zowel een gasaansluiting als een warmtepompaansluiting). Naast deze tips en mogelijkheden vermelden we ook de subsidieregelingen waar u gebruik van kunt maken: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, de zogeheten ISDE subsidie. Deze RVO subsidie* geldt voor ondernemend Nederland en particulieren.

Om u een goed overzicht te geven van alle mogelijkheden, hebben we een lijst gemaakt van wat u kunt aanpassen aan uw situatie om zo min mogelijk last te hebben van de actuele gasprijs.

Niet alleen de gasprijs van 2021, destijds gemiddeld €0,75 per kuub gas [m3], maar ook de toename van de gasprijs in 2022 zorgt voor onrust in de maatschappij. Op dit moment bedraagt de gasprijs per m3 rond de € 3. Dat is een toename van ruim 250%! Dit is geen oud nieuws, maar wij zorgen dat u een opheldering krijgt van alle opties die u heeft om uw woning duurzamer te maken: voor elke portomonnee.

Met elke maatregel die u toepast in uw huis kunt u subsidie voor energiebesparing in eigen huis verkrijgen. Dat kan al op een paar gemakkelijke manieren. Uw kunt natuurlijk al uw bouwmaterialen voordelig bij Online Bouwmaterialen bestellen. Let wel op de voorwaarden van het isoleren en let daarbij op de Rc-waarde.

De Resistance Construction (ook wel Rc-waarde) is de waarde van isolatie van weerstand in de hele constructie. De Rc-waarde is een optelsom van alle Rd-waardes van isolatie in uw woning/pand. Hierbij geldt: hoe hoger de R-waarde, hoe beter het isoleert.

Wij hebben een aantal tips als investering in deze blog vermeld om uw huis te isoleren op een rijtje gezet:

De muur isoleren

Het isoleren van uw binnenmuur

Uw binnenmuur kunt u op verschillende manieren isoleren, namelijk:

  • Het plaatsen van een voorzetwand met metal stud/ vuren staanders, gipsplaten en isolatiemateriaal. U kunt hiervoor Rockwool (steenwool), Isover (glaswol) or PIR-isolatieplaten.
  • Gebruik van Ytong Multipor isolatieplaat of cellenbetonblokken. Deze gasbetonblokken zijn gevuld met cellen gevuld met lucht. Voordeel: snelle isolatie, nadeel: vereist vaardigheden om te bouwen met cellenbetonblokken.

Uw buitenmuur en raam/deurkozijn isoleren

Uw buitenmuur heeft tevens kunt u op de volgende manieren de isolatie verbeteren:

  • Houten regelwerk met isolatiemateriaal. Afwerking met gevelbekleding met bijvoorbeeld Keralit.
  • Spouwmuur isoleren met vloeibaar isolatieschuim. Dit wordt gedaan door professionele bedrijven dat gaten in de spouwmuur boren. Deze wordt daarna opgevuld met vloeibaar schuimisolatie.

De meeste spouwmuren hebben een halfsteensmuur van ongeveer 10 centimeter. De buitenmuur isoleren kan gemakkelijk omdat de breedte van de spouw totaal ongeveer 26 centimeter bedraagt. De spouwmuur kan worden volgespoten met EPS korrels, glas- of steenwol.

ISDE subsidie: Spouwmuur isolatie. Minimaal 10 m², maximaal 170 m². Subsidie per m² is € 25

Naast andere isolerende maatregelen kunt u ook uw glas van uw deur or raamkozijnen laten vervangen. Deze maatregel is wel vrij kostbaar, maar op langer termijn heeft u er wel meer plezier van. Koel in de zomer, warm in de winter. Subsidie krijgen voor deze aanpassingen? Bekijk de website van het RVO.

Glas isolatie. Minimaal 8 m², maximaal 45 m². Subsidie per m² is afhankelijk van type glas of deur. Variërend van € 15 tot € 100.

(Houten) vloeren isoleren

U kunt ook uw houten vloer isoleren. U kunt daarbij verschillende isolatiematerialen gebruiken: steenwol, glaswol, houtvezel of minerale wol gebruiken. U vult daarbij de holle ruimte onder de planken of tussen de balken met isolatiemateriaal. Voordelen: thermische isolatie en akoestiek vermindering. Nadeel: kostbaar en kost veel tijd.

ISDE subsidie: Vloer isolatie. Minimaal 20 m², maximaal 130 m². Subsidie per m² is € 7

Naast het isoleren van uw vloer kunt u ook de kruipruimte isoleren. U kunt dit toepassen door middel van PIR-isolatieplaten. Deze bevestigd u aan de bovenkant (plafond) van de kruipruimte. Deze isolatieplaten worden met elkaar verlijmd.

ISDE subsidie: Bodemisolatie. Minimaal 20 m², maximaal 130 m². Subsidie per m² is € 4

Plat dak isoleren

Isoleren of zonne energie opwekken? Wanneer u gebruik wilt maken van subsidie op zonnepanelen, dan kunt u dit prima combineren met andere isolerende maatregelen. Het isoleren van een plat dak kan op diverse manieren.

U kunt bijvoorbeeld bij een aanbouw of overkapping isolatieplaten gebruiken. Wij hebben merken zoals Ecotherm (IKO), Kingspan (TW26 of TW50). Dit zijn harde isolatieplaten afgewerkt met een aluminium laag voor een hoge isolatiewaarde.

  • Isolatie van dak . Minimaal 20 m², maximaal 200 m². Subsidie per m² is € 20
  • Isolatie van zolder- of vlieringvloer. Minimaal 20 m², maximaal 130 m². Subsidie per m² is € 5

Isoleren of zonne energie opwekken? Wanneer u gebruik wilt maken van subsidie op zonnepanelen, dan kunt u dit prima combineren met andere isolerende maatregelen die u kunt treffen in uw woning of pand. Op deze manier kunt u steeds meer en optimaler zelfvoorzienend zijn. U doet nu een energiebepalende investering dat uw terugverdientijd steeds korter maakt en waar u op langer termijn profijt van heeft.

U kunt snel duurzame acties toepassen in uw woning of pand. Op deze manier kunt u steeds meer en optimaler zelfvoorzienend zijn. U doet nu een energiebepalende investering dat uw terugverdientijd steeds korter maakt en waar u op langer termijn profijt van heeft.

Uw garage isoleren kan op eenzelfde manier met deze platen.

Plafond of het dak isoleren

Het isoleren van het plafond heeft meerdere voordelen. U bent er wellicht bekend mee: warmte stijgt. Dat betekent dat wanneer u een open trapgat heeft, dan de warmte verdwijnt naar de zolder. Door het juist isoleren van uw plafond zorgt het ervoor dat de warmte beter circulair in de ruimte verdeeld wordt.

Een plafond isoleren kan op meerdere manieren, maar ook met de juiste isolatie kunt u ook de akoestiek in uw ruimte verminderen: verlaagd plafond met daar tussen glaswol, steenwol, PUR of PIR platen. De thermische isolatie wordt hierdoor verbeterd en ook de brandwerendheid is belangrijk voor de duurzaamheid van uw huis.

Uw zolder isoleren kan tevens met bovenstaande mogelijkheden, zoals als u een hellend dak heeft gebruik te maken van isolatiemateriaal op rol (zoals de isover), isolatieplaten met glas of steenwol. Door het plaatsen van houten regels kunt u dan makkelijk zelf het materiaal klemmen en afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten. Prijs per dikte kunt u terugvinden via onze webshop van Online Bouwmaterialen.

Het verwarmen van uw huis

Warmtepomp subsidie

Een steeds populairder alternatief is een hybride warmtepomp. Deze manier van verwarmen is een aanvulling op een bestaande CV. De hybride warmtepomp werkt op stroom waardoor het verbruik van gas afneemt met gemiddeld 60%. De reden om deze manier aan te schaffen is als volgt:

  • Wanneer men een CV-ketel heeft die ouder is dan 12 jaar, dan kunt u kijken of u met de isolatiemaatregelen beter kunt investeren in een ventilatiewarmtepomp (deze heeft geen buiten-unit), warmtepomp met buiten unit.
  • Heeft u een CV-ketel die jonger is dan 5 jaar, dan kunt u misschien kijken naar een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp variant is geschikt als toevoeging voor uw CV-ketel met daarbij verminderend verbruik van gas. Ook hier kunt u subsidie voor aanvragen.

Wanneer de ketel namelijk jaarlijks onderhouden wordt, kan deze natuurlijk nog jaren lang mee. Onderhoud is hierbij wel belangrijk, omdat met goede instellingen en eventuele vervanging/reparaties het verbruik invloed heeft.

  • Warmtepomp in combinatie met zonneboiler. Een zonneboiler heeft een hoger rendement ten opzichte van zonnepanelen: de opbrengt is tot wel 4x meer.

De installatie van de warmtepomp moet altijd gebeuren door een gecertificeerd bedrijf vanwege de verzekering en het correct aansluiten.

De verwachting is dat producten geproduceerd met behulp van aardolie zoals isolatiematerialen (glas/steenwol, EPS, PIR, PUR en XPS) op korte termijn in prijs zullen verhogen. Houdt hier rekening mee wanneer u uw woning wilt isoleren. U kunt de ISDE-subsidie voor isolatie aanvragen wanneer u de producten heeft aangekocht en heeft laten installeren in 2022.

De hoogte van subsidie voor warmtepompen kunt per type vinden via deze link. Lees daarbij goed de voorwaarden van de isolatie subsidie.

Aansluiting op een warmtenet

U kunt een aanvraag doen voor aansluiting op het warmtenet/stadsverwarming bij u in de buurt. U betaalt eenmalig aansluitkosten waardoor u daarna een vast tarief voor uw verbruikte energie. De aansluiting kunt u aanvragen bij uw eigen gemeente.

U kunt het warmtenet of stadsverwarming zien als collectieve energie dat ondergronds is aangelegd. Door middel van warm-water verwarming (restwarmte van bijvoorbeeld bedrijven) worden woningen op deze manier verwarmd.

ISDE subsidie: aansluiting op het warmtenet: € 3.325. Aanvragen kan hier.

* Online-Bouwmaterialen.nl is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor wijziging van deze tarieven. Deze informatie in de blog is slechts informatief. De rechten kunnen hiervan niet ontleend worden voor eventuele aanpassingen. Bekijk de website van het RVO voor specifieke prijzen.

Heeft u vragen, of wilt u een offerte opvragen? klik hier

Gerelateerde producten (15)

Gerelateerde producten (15)

Rockwool RockSono Base
Vanaf 58,65
Adviesprijs 67,45
ACTIE
Rockwool RockRoof Sidefix Base
Vanaf 59,20
Adviesprijs 68,08
ACTIE
Rockwool Rockfit Duo
Vanaf 66,55
Adviesprijs 76,53
ACTIE
Isover Comfortpanel
Vanaf 78,95
Adviesprijs 90,79
ACTIE
Isover Sonepanel 36
Vanaf 41,25
Adviesprijs 47,44
ACTIE
Isover Rollisol Plus glaswoldeken
Vanaf 125,20
Adviesprijs 143,98
ACTIE
Isover Systemroll 400 Glaswoldeken Plus
Vanaf 145,60
Adviesprijs 167,44
ACTIE
Kingspan Therma TW50
Vanaf 104,95
Adviesprijs 120,69
ACTIE
Kingspan Therma TR24
Vanaf 138,10
Adviesprijs 158,82
ACTIE
Kingspan Kooltherm K8
Vanaf 180,15
Adviesprijs 207,17
ACTIE
EPS 100 Isolatieplaten
Vanaf 59,90
Adviesprijs 68,89
ACTIE
EPS 200 Isolatieplaten
209,90
Adviesprijs 241,39
ACTIE
Ravatherm XPS 300 SL isolatieplaat
Vanaf 75,90
Adviesprijs 87,29
ACTIE
Ravatherm XPS 200 PB 1250x600x20mm
98,50
Adviesprijs 113,28
ACTIE
Isovlas Isolatieplaat
Vanaf 51,65
Adviesprijs 59,40
ACTIE