Isolatie online kopen?

Wij bieden verschillende soorten en diktes aan isolatiemateriaal aan voor gevel, muren, plafond en vloer. Weet u niet welk isolatiemateriaal geschikt is? Lees dan onze blog of vraag het ons. Snel geleverd en de beste materialen. Wij kunnen u een offerte bieden voor de beste prijs!

Categorieën
Rockwool steenwol
Rockwool steenwol
Isover glaswol
Isover glaswol
PIR
PIR
Tempex EPS
Tempex EPS
XPS
XPS
Vlas
Vlas
Foamglas
Foamglas
Isolatie folie
Isolatie folie
Geïsoleerde kantplanken
Geïsoleerde kantplanken
Randstrookisolatie
Randstrookisolatie

Het stimuleren van energiebesparing

Uw woning isoleren levert u een besparing op van vele euro's. In 2021 was de subsidie op isolatie een tegemoetkoming om woningen te verduurzamen (SEEH). In januari 2022 is opnieuw aangekondigd dat subsidie aanvragen voor energie en energiebesparing (ISDE subsidie) weer mogelijk is.

Het belangrijkste is om te investeren in een duurzaam huis waar u jarenlang plezier van heeft. Met een goede energiebesparing kunt u voor uw eigen huis een subsidie aanvragen (voorheen SEEH, nu ISDE). Uw investering betaalt zich ruimschoots terug binnen een relatief korte periode: zeker gezien de huidige energieprijzen. Met energiebesparende maatregelen kunt u vooraf bekijken of u in aanmerking komt voor subsidie.

Vanaf januari 2021 moet er rekening gehouden, zowel bij nieuwbouw woningen en (nieuwe) utiliteit gebouwen, waardoor er rekening gehouden moet worden met goede isolatie en ventilatie. Deze eisen worden vastgesteld aan maximaal energiebehoefte en vermindering van fossiele energie en het opwekken van hernieuwbare energie (zoals bijvoorbeeld zonnepanelen).

Dit bouwbesluit is genomen door de rijksoverheid om duurzame energie en energiebesparing te stimuleren (BENG-besluit: Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Tevens zijn mechanische ventilatiesystemen bij een goed geïsoleerd huis een goede aanvulling om verse lucht te reguleren in het huis. Buiten het automatisch ventileren door middel van een ventilatiesysteem, is het aan te raden om uw woning regelmatig te luchten door het openzetten van ramen.

Welk isolatie materiaal is geschikt voor uw klus?

Er zijn veel verschillende soorten isolatie materiaal leverbaar, maar welk type u nodig heeft, hangt af van het type isoleren. Wanneer u een nieuwe scheidingswand gaat plaatsen, zal het een ander soort isolatie materiaal zijn dan wanneer u uw plat dak of vloer gaat isoleren.

U kunt voor scheidingswanden bijvoorbeeld het type isolatie materiaal van glaswol of steenwol gebruiken. Beiden hebben een thermische en akoestische isolatie en zijn gemakkelijk in het verwerken. Voor een plat dak of vloer gebruikt u bijvoorbeeld PIR-plaatmateriaal. Bekijk onze blog voor meer informatie, isolatiewaarden en advies voor plaatsing.

Subsidie voor isoleren

Er zijn veel verschillende soorten isolatie materiaal die het energieverbruik van uw woning kunnen terugdringen, zoals HR glas in oudere woningen en triple glas (HR+++) voor nieuwbouw woningen.

De subsidie voor isolatie in 2021 (destijds de SEEH-regeling) is aangepast en veranderd en subsidie voor isolatie in 2022 is aangekondigd (nu ISDE). De subsidie voor isolatie in 2021 (destijds de SEEH-regeling) is aangepast en veranderd en subsidie voor isolatie in 2022 is aangekondigd (nu ISDE).

U kunt uw woning al snel verduurzamen: denk hierbij aan aansluiting op een warmtenet wanneer u in een appartement, flat of blokwoning geen cv-ketel heeft. Wilt u hier meer informatie over? Bekijk dan via de vereniging van eigenaren (VVE) of u gebruikt kunt maken van energiebesparing in uw eigen huis.

Energiebesparing in uw eigen huis kan op verschillende manieren worden toegepast: het isoleren van uw dak met Rockwool isolatie of Kingspan isolatieplaten. De norm voor isolatiewaarden van gevels is gesteld op 4,4. Bekijk onze blog voor meer informatie over isolatiewaarden.

De subsidie wordt bepaald per vierkante meter en hangt af van het type isolatiemaatregel. Dit heeft voor u op langer termijn ook zeker een gunstig effect, namelijk het besparen van energiekosten.

Hoe kies ik het beste isolatiemateriaal?

Houdt rekening met de eigenschappen van de woning en de ruimte waar geïsoleerd moet worden. Het type vloer, een vochtige ruimte, isolatie voor minder akoestiek in nieuwe wanden enzovoorts. Het is belangrijk dat u rekening houdt met de ruimte en plek van isoleren (dak, wand, spouwmuur, binnen- of buitenmuur, of vloeren). Wanneer u het juiste isolatiemateriaal kiest, maakt u optimaal gebruik van de isolatie. Op langer termijn zult u profiteren van een investering die zeker loont.

Hoe hoger de isolatiewaarde des te beter. Deze wordt aangeduid met Rd-waarde. Alle waarden bij elkaar opgeteld in een woning, is een RC-waarde. Er worden eisen gesteld aan vloeren (minimaal 3,5 Rd-waarde), daken (minimaal 3,8 Rd-waarde) bij een bestaande woning of gebouw.

Wanneer er een compleet nieuw dak of vloer wordt geplaatst, dan is het advies om in een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te investeren. Dit wil niet zeggen dat hogere isolatiewaarden veel duurder zijn, maar het kan wel meer opleveren in de toekomst aan warmte en investering.

Bij een nieuwbouw woning is een isolatiewaarde van 4,4 een norm die gesteld is voor de gevel. Let op: dit geldt voor nieuwe woningen. Voor een bestaande of oude(re) woning is het zeer prijzig om deze te laten vervangen, waardoor velen er voor kiezen om een goedkoper alternatief zoals spouwmuurisolatie toe te passen. Bij een binnenwand of buitenwand kan er gewerkt worden met isolatieplaten van Rockwool: deze zijn gemakkelijk te verwerken en kunnen snel geplaatst worden.

Tips en tricks voor het optimaal isoleren

Zoals in stap 1 vermeldt: kies de geschikte isolatie en verwerk deze op de juiste manier. Wanneer dit niet het geval is, loopt u het risico dat energieverlies en schimmel ontstaat. U kunt sommige projecten (zoals bijvoorbeeld het isoleren van een binnenwand) prima zelf doen, maar voor andere drastische energiemaatregelen zoals een spouwmuur wordt er geadviseerd om dit via een gespecialiseerd isolatiebedrijf die tevens gecertificeerd is te laten doen. Het lijkt een hele investering, maar op deze manier heeft u garantie dat de energiebesparende maatregelen daadwerkelijk nut heeft!

Investeer in betere isolatie, zodat u daar langdurig plezier van heeft. Bekijk daar ook de duurzaamheidsscore van. U kunt bijvoorbeeld voor vochtige ruimtes (denk aan badkamer) beter XPS isolatie gebruiken in plaats van EPS: deze platen zijn namelijk vochtbestendig.

Gespoten PUR is minder milieuvervuilend dan blaasmiddel (HFK) en zijn ook nog eens energiezuiniger. Een win-win situatie dus. Kies dus voor isolatiematerialen die beter dan gemiddeld scoren voor profijt in de toekomst.

Bouwfolie voor optimale isolatie en het voorkomen van schimmelvorming

Een zeer goede tip voor het verhogen van de hoge isolatiewaarde, om tijdens de bouw altijd bouwfolie te gebruiken. Welke geschikt is voor uw klus, vindt u in deze blog. Daar helpen we u met het kiezen van de juiste bouwfolie bij gevels, vloeren en dakconstructies.

Bij het plaatsen van ramen en deuren moet u ervoor zorgen dat er een koudebrug isolatie goed is aangebracht. Een koude brug is waar tocht langs kan komen, bijvoorbeeld door gevelopeningen, raamkozijnen en deurkozijnen. Hiervoor adviseren wij tevens op DPC folie te gebruiken zodat het vocht niet naar binnen kan dringen.

Milieuscore: de impact

Elk materiaal heeft een milieuscore wanneer er gekeken wordt naar gifstoffen, CO2 uitstoot en invloed op natuur en milieu. Zo is Rockwool steenwol bijvoorbeeld een stuk milieuvriendelijker dan glaswol.

Naast dit feit, is het ook nog eens een stuk gemakkelijker te verwerken. Glaswol is gemaakt van gerecycled glas en zand, waardoor men beschermende kleding (en mondneus masker) moet dragen. Wanneer men dit niet gebeurt heeft u kans op huiduitslag en andere nare bijkomstigheden.

Let dus altijd op welk soort isolatiemateriaal u gebruikt. Steenwol is iets duurder dan glaswol, maar heeft qua akoestiek dempen veel beter resultaat (geluiddempend). Isover is een betaalbare glaswol isolatie dat tevens geschikt is om een geluiddempende scheidingswand te bouwen.

Sommige materialen kunnen voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Voorheen waren PUR platen in trek, vanwege de gebruikersmogelijkheden. PIR platen zijn de verbeterde variant hiervan: geschikt voor schuine en platte daken, muren en vloeren. PIR-isolatie platen zijn ook nog eens brandwerend. Meest verkochte isolatieplaten zijn bijvoorbeeld EPS isolatieplaten met verschillende druksterkten. Dit is uiteraard afhankelijk van het gebruik welke druksterkte u nodig heeft.

Welke isolatie voor mijn dak?

Dakisolatie (schuine binnenkant, afwerking met gipsplaten)

Advies: steenwol isolatie, knauf isolatie, Isover glaswol, EPS of PUR. 

Welke isolatie gebruik ik om de spouwmuur achteraf te isoleren?

Spouwmuur achteraf isoleren

Advies: laten uitvoeren door specialistisch isolatiebedrijf. Die spuit de spouwmuur vol met glaswol vlokken, EPS korrels voor hoge(re) isolatiewaarde.

Welke isolatie voor mijn gevel (binnen) of voorzetwand ?

Gevelisolatie (voorzetwand, afwerking gipsplaten)

Advies: EPS isolatie, PIR platen of XPS, Glas isolatie of steenwol isolatie

Welke isolatie voor mijn vloer?

Vloerisolatie (kelder, of kruipruimte)

Advies: Tempex EPS, steenwol isolatie of PUR-schuim

Welk isolatiemateriaal gebruik ik om mijn muren geluidsdempend te maken?

Muren geluidsdicht isoleren

Advies: Rockwool Rocksono, Isover of Knauf Acoustifit (op bestelling)

Hoe kan ik het beste Rockwool bewerken?

U kunt gemakkelijk met een ROCKWOOL mes de glaswol isolatie op maat snijden. Gebruik hiervoor handschoenen en bescherm uw lichaam tegen blootstelling aan het materiaal!