Gipsblokken online kopen?

2

Wanneer u zoekt naar gipsblokken voor het maken van een niet-dragende binnenmuur, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij hebben verschillende varianten gipsblokken beschikbaar: normale variant en hydro variant. De hydrovariant kunt u bijvoorbeeld gebruiken om badkamermeubels zoals douchedeuren aan te bevestigen.


Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag!

074 - 711 34 33 Contact

Gipsblokken kopen?

Gipsblokken bestaan uit massief stucgips. Deze worden gebruikt voor het bouwen van niet-dragende scheidingswanden en voorzetwanden in binnenruimten van nieuwbouw, utiliteitsbouw en renovatie.
Een draagconstructie is niet noodzakelijk bij een gipsblokken wand. De blokken worden in halfsteensverband geplaatst en met gipsblokkenlijm gelijmd. In de wanddikte 7 cm en 10 cm zijn deze verkrijgbaar als normaal (licht) , hydro (waterafstotend) en zwaar (geluid isolerend, -20 DB).

Gipsbetonblokken worden alleen voor binnen gebruikt, waar gasbeton of cellenbetonblokken gebruikt worden voor zowel binnen én buiten. Een muur van gipsbetonblokken zonder isolatiemateriaal is enkel thermisch isolerend, waar de celbetonblokken muur vochtbevestig, geluid- en warmteisolerend is.
U kunt een gipsblokken muur thermisch en akoestisch isoleren wanneer u een laag met isolatiemateriaal toepast zoals Isover comfortpanel of Knauf Akoestifit.
Door de goede spreiding van de plug zorgt deze voor stevigheid: om maximaal te belasten gebruikt u iets langere schroeven. Gipsblokken pluggen vindt u gemakkelijk in de categorie "bevestigingsmaterialen".

TIP 1: Belangrijk wanneer u een niet-dragende wand plaatst is om speciale gammapluggen voor gipsblokken te gebruiken. U kunt hierbij denken aan alligatorplug. Deze pluggen zijn geschikt voor een te groot boorgat of voor zware ophangsystemen zoals een handdoekrek, ventilator of trapleuning.

Wat is een GIBO muur?

GIBO is een andere benaming voor een rechte gipsblokkenwand.
Wanneer u besluit een GIBO voorzetwand te plaatsen kunt u uiteraard ook stopcontacten en lichtschakelaars verwerken in de muur. Indien u nog de muur extra thermisch wilt isoleren, dan kunt u isolatiemateriaal zoals glaswol, isovlas of steenwol in stalen of houten profielen plaatsen.

Het bevestigen van gipsblokken voor stabiele muur

Stel, u gaat een voorzetwand maken. U plaatst eerst een kunststof PVC U-profiel: deze kunt u spijkeren op de vloer en schroeven aan de muur. U verlijmt de blokken met gipsblokken lijm.
Bij een vlakke ondergrond: U plaatst een kunststof PVC profiel. Deze kunt u spijkeren op de vloer en bevestigen aan de muur. De eerste laag met gipsblokken plaatst u dan zonder lijm in het kunststof profiel.

Bij een ongelijke ondervloer: U legt eerst een strook met plastic folie waarop u een laag metselspecie aanbrengt. Op deze manier zorgt u voor egalisatie.
Daarop zet u de eerste rij met gipsblokken en kunt u deze als het ware stellen op gelijke hoogte met een rubberen hamer. In dit geval gebruikt u alleen een kunststof U-profiel die u vastzet aan de muur.
Om de drie lagen moet u de gipsblokken vastzetten met veerankers. De veerankers gebruikt u alleen bij het aangrenzende gipsblok aan de muur: dus het eerste blok van de nieuwe laag. Hiervoor moet u een gat boren voor een plug, daarna kunt u de veerankers vastschroeven.

TIP 2: gebruik een metselkoord en een waterpas om er zeker van te zijn dat u de muur recht bouwt. Wij adviseren het bouwen van de muur door de stenen baksteensgewijs te plaatsen. Dat wil zeggen halfsteensverband.
Het afwerken van de bovenste laag met gipsblokken doet u door middel van purschuim. Op deze manier sluit u de wand af en is deze niet luchtdoorlatend. Voor u gaat behangen is het aan te raden om hechtprimer aan te brengen. Daarna kunt u de muur direct behangen met glasvlies behang of sauzen met een verf naar keuze.

Wat is het verschil tussen een gipsbetonblok en een gasbetonblok?

Cellenbetonblokken of gasbetonblokken zijn geschikt voor binnen- en buitengebruik, terwijl gipsblokken alleen geschikt zijn voor binnen. Voor het ophangen van bijvoorbeeld keukenkasten en badkamermeubels kunt u daarom ook gipsblokken gebruiken om deze te monteren.

In showrooms gaat u vaak kijken omm een showmodel te bekijken in een winkel, waar deze ook gemonteerd zijn op een gipsblokken muur.

Cellenbetonblokken zijn vorstbestendig en brandwerend (thermische isolatie en akoestische isolatie), waar gipsblokken enkel luchtisolerend zijn (thermische isolatie). Gipsblokken zijn geschikt voor niet dragende binnenwanden.

Welke pluggen voor gipsblokken?

Om bevestigingen te maken op een gipsblokwand gebruikt u een alligatorplug. Bijvoorbeeld: u heeft per ongeluk een gat heeft geboord van 8 mm terwijl deze 6 mm had moeten zijn. De alligatorplug kan deze deze ruimte moeiteloos opvullen. Aan de schroefbevestiging met alligatorplug hangt u bijvoorbeeld keukenkasten. 

Welke pluggen voor gasbeton?

Indien u toch op zoek bent naar een dragende muur, of een akoestisch dempende muur, dan kunt u beter gasbetonblokken gebruiken. U kunt een bevestiging maken in de gasbeton/celbeton muur met anti-rotatiepluggen. Deze kunt u gebruiken om bijvoorbeeld materialen aan te bevestigen. Gasbetonblokken kunnen zowel voor binnen als buiten gebruikt worden.

Mede dankzij de anti-rotatievleugels blijven de pluggen beter zitten en is de constructie stevig genoeg om voorwerpen in beton of gasbeton te bevestigen.

Welke lijm gebruiken voor gipsblokken?

Om gipsblokken te lijmen hebben we speciale gipsblokkenlijm van Calfix.