Lateien

3

Lateien met of zonder waterhol kopen ? Bent u aan het (ver)bouwen en bent u op zoek naar een latei? Online Bouwmaterialen heeft verschillende soorten leverbaar: betonnen lateien en stalen lateien. Beton latei is gemaakt van gewapend beton voor de stevigheid. Deze variant heeft zowel met als zonder waterhol. De beton latei met waterhol (schoonwerk) word gebruikt als dragende constructie in combinatie met metselwerk boven muuropeningen of wanddoorbrekingen (raam of deur).


Stalton Baksteenlatei vuilwerk
11,39 Vanaf 9,90
ACTIE

Betonlatei schoonwerk
11,39 Vanaf 9,90
ACTIE

Stalen latei
69,17 Vanaf 60,15
ACTIE
Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag!

074 - 711 34 33 Contact

Het type latei dat u nodig heeft voor uw klus is afhankelijk van het type montering.

Wat is een latei ?

Lateien zorgt ervoor dat het gewicht van het metselwerk beter verdeeld wordt en voorkomen scheurvorming. Deze worden gebruikt voor zowel binnen als buitenmuren voor optimale ondersteuning en gewichtsverdeling. We leggen hieronder uit wanneer u het beste een stalen latei of een betonnen latei kunt plaatsen.

Wanneer moet u een latei plaatsen ?

Een zelfdragende latei van thermisch verzinkt staal is geschikt voor snelle montage, heeft geen koudebrug en heeft een afwateringsprofiel in de spouw. Bij het leggen van een renovatievloer worden thermisch verzinkte hoekstalen gebruikt om de liggers op te plaatsen.

Soorten lateien voor verschillende toepassingen

 • Latei plaatsen in een buitenmuur: Een schoonwerk latei wordt vaak gebruikt bij een buitenmuur: ook wel een stalen latei genoemd.
 • Latei plaatsen in een binnenmuur: Een vuilwerk latei wordt gebruikt voor binnenmuren: ook wel een betonlatei of baksteenlatei. De reden hiervan is dat u na het plaatsen de latei gemakkelijk te bepleisteren is.
 • Verbouwing in uw huis: latei plaatsen in een draagmuur. Het verwijderen van een draagmuur vereist voorbereiding. Het zomaar slopen van een muur zit hier niet bij. Hiervoor hebben we een passende constructie beschikbaar dat u gemakkelijk een muur kunt verwijderen.

LET OP voor het verwijderen van een draagmuur heeft u vaak een vergunning nodig. De dragende muur zorgt ervoor dat deze het gewicht van het huis draagt.

U kunt dan ook niet zonder voorbereiding een muur slopen. U kunt een draagmuur herkennen aan de bouwtekeningen en ook kijken hoe dik de wand is. Vaak is het zo dat wanden dikker dan 10 cm een draagmuur is en van minder dan 10 cm niet-dragend is.

Er zijn meerdere varianten lateien, namelijk:

 • Zelfdragende latei: een latei dat de constructie in zijn geheel draagt. Het buigtrek-, druk en schuifspanning wordt opgevangen door de latei zelf. Deze bestaat voornamelijk uit gewapend beton, baksteenlatei dat gevuld is met beton of een stalen variant. De zelfdragende lateien zijn kant-en-klaar. Een zelfdragende latei van beton en steen heeft een betonnen kern met aan de buitenkant baksteen. Deze zorgt ervoor dat het metselwerk visueel gezien niet onderbroken wordt.
 • Samenwerkende latei: een latei dat gecombineerd wordt met een aantal lagen metselwerk. Het wordt een samenwerkende latei genoemd omdat de drukboog wordt gevormd door metselwerk boven de trekband. Een samenwerkende latei bestaat uit een soort trekband van voorgespannen beton of baksteen waardoor er een drukboog wordt gevormd. De samenwerking van de latei en het metselwerk zorgt voor een stevige fundering.

De opleglengte van een betonnen latei (minimaal)

 • Bij een dagmaat minder dan 2000 mm wordt de opleglente meer dan 150 mm per zijde.
 • Bij een dagmaat* gelijk aan of meer dan 2000 mm, wordt de opleglengte meer dan 200 mm per zijde.

* Een dagmaat is de binnenwerkse maat tussen kozijn en dagkant. Een dagkant van een kozijn is ook anders bekend als een kozijnstijl.

Mavotrans is als toeleverancier voor de bouw gespecialiseerd in lateien. Wij leveren merken zoals onder andere Hercules, Illbruck en Stalton.

U kunt een stalen latei plaatsen in een bestaande muur door openingen te plaatsen in een muur waar deze moet komen. U kunt ook een betonnen lateien op onderleggers plaatsen links en rechts in de muur. Zorg dat dat beide kanten een gelijke opening hebben. Het is van groot belang dat deze voldoende ondersteund wordt met steunpalen/ stutpaal en onderleggers om de latei waterpas te leggen.

De latei zorgt voor het opvangen van belastingen boven gevelopeningen zoals bijvoorbeeld een deuropening of raamkozijn. Een Stalton latei is een kant-en-klare prefab latei dat voornamelijk voor binnenwerk wordt gebruikt. Deze kan dan gemakkelijk afgewerkt worden met pleisterwerk voor afwerking.

Bij een scheidingsmuur (niet-dragende muur <10 cm dik) kunt u makkelijk zelf de latei plaatsen. Denk hierbij wel aan gehoorbescherming, lichaamsbescherming en oogbescherming voor uw eigen veiligheid. Vaak is hierbij geen stutwerk nodig.

Latei boven kozijn

Bij een dragende of scheidingsmuur van minimaal 22 centimeter wordt er geadviseerd om met twee halve lateien te werken voor optimale verdeling. In dit geval wordt er een smalle stalen latei of ligger gebruikt of een stalton latei. De open ruimte moet dan opgevuld worden cement dat niet krimpt en minimaal een week drogen.

Denk aan wanneer u een muur gaat verwijderen aan het stutten voor de stevigheid. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een professioneel bedrijf in te huren die voor u de lateien kunnen laten plaatsen.

Wanneer gebruik ik welk type latei?

 • Voor een binnenmuur, gebruikt u een baksteenlatei (vuilwerk) in combinatie met keramische snelbouwblokken. Dit is een zelfdragende latei. 
 • Voor een binnenmuur, gebruikt u een betonlatei (schoonwerk en zichtwerk) in combinatie met kalkzandsteen. Dit is een samenwerkende latei.
 • Voor een buitenmuur, gebruikt u een stalen latei. Deze kan in combinatie met verschillende typen en materialen. Gebruik hiervoor altijd DPC folie als bescherming tegen corrosorie.

Wat is de minimale oplegging van mijn type latei?

 • Zelfdragende baksteen(beton)latei: Bij een lengte van minimaal 2000 mm, oplegging minimaal 150 mm. Betonlateien langer dan 2000 mm, daar geldt een minimale oplegging van 200 mm.
 • Stalen latei: bij een lengte van maximaal 4800 mm, minimale oplegging 2x 100 mm. Vanaf 4800 mm, minimale oplegging 2x 200 mm
 • Samenwerkende betonlatei: bij een lengte van minder dan 2000 mm, geldt een minimale opleglengte van 150 mm. Bij een lengte van langer dan 2000 mm, geldt een minimale opleglengte van 200 mm.