TIJDELIJKE KORTING gebruik kortingscode HERFST22

XPS isolatie online kopen?

2

XPS isolatieplaten geëxtrudeerde polystyreen hardschuim is een hoogkwalitatieve isolatie voor vloeren, daken en wanden. Het is zeer duurzaam, neemt nagenoeg geen vocht op zodat het zijn hoge isolatiewaarde blijft behouden en is bovendien enorm drukvast. Wij verkopen merken Ravatherm XPS (voorheen Blauwplaat, Floormate, Roofmate) en Jackodur.


Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag!

074 - 711 34 33 Email sturen

Wat is het verschil tussen XPS en EPS?

Beide materialen bieden goede thermische isolatie, maar XPS is verkrijgbaar in hogere druksterktes dan de Tempex EPS. Ook is het beter bestand tegen waterdamp en is daarom ook waterdicht. De EPS laat meer lucht en vocht. Om deze reden is het beter geschikt voor het isoleren van kelder, badkamer en wellness omgevingen zoals zwembad en sauna isolatie.

De lambda-waarde is de hoeveelheid van warmtegeleiding van een isolatiemateriaal. Hierbij geldt: hoe hoger de waarde hoe beter de warmtegeleiding. Het klinkt tegenstrijdig, maar hoe lager de waarde des te beter de isolatiewaarde van het materiaal.

Gebruik van XPS platen

De vraag is natuurlijk: wat is XPS eigenlijk? Het staat voor geëxtrudeerd polystyreen, ookwel bekend als hardschuim platen. Het lijkt qua benaming veel op EPS, maar de XPS platen zijn vele malen harder en heeft een andere ingrediëntsamenstelling. Het voordeel bij deze platen is dat zij ook een tong en groef aansluiting hebben, waardoor deze platen gemakkelijk in elkaar kunnen geschoven kunnen worden.

U heeft daar bij niet per sé bevestigingsmaterialen nodig zoals lijm of pur. De platen worden voornamelijk gebruikt voor het isoleren van (vochtige) kruipruimtes of onder een vloer waar veel gelopen wordt zoals een begane grondvloer. Door de drukvaste isolatie zijn de XPS platen geschikt als isolatieplaten voor de vloer.

De rd-waarde ligt wel iets lager dan de PIR isolatieplaten. Mocht u op zoek zijn naar een alternatief voor XPS platen, dan kunt u ook isoleren met PIR. Harde isolatieplaten kunnen meer gewicht aan en drukvaste isolatieplaten zijn tevens geschikt voor een houten vloer om als isolatie tussen houten balken te plaatsen. Onderaan de pagina staat een overzichte met Rc en Rd waardes van de platen. De isolatie platen zijn zowel geschikt voor een houten vloer als een betonnen vloer.

Door de harde persing van het drukvaste isolatiemateriaal zorgt het ervoor dat ondanks de geringe dikte van de PIR platen of XPS platen u deze zeer gemakkelijk zelf kunt plaatsen of laten plaatsen. Zowel vloer, spouwmuren, plat dak en een hellend dak kunnne op deze manier zeer goed geisoleerd worden. Beide zijn optioneel te gebruiken voor bijvoorbeeld afwerking van een zoldervloer of een zolderdak omdat de isolatieplaten met afwerking zoals OSB platen.

Stel u wilt het volgende isoleren: een kruipruimte, betonnen vloer of de begane grond vloer isoleren. Hiervoor kunt u zeer goed de XPS isolatieplaten aanbrengen. De prijs voor het isoleren is gemiddeld (afhankelijk van de dikte van de isolatieplaten) € 14 per m²*. Het voordeel is dat u snel vierkante meters kunt vullen vanwege de afmetingen van dit type kunststof isolatiemateriaal.

Afwerking van XPS isolatieplaten

U kunt bij zowel de XPS isolatieplaten/Styrodur platen als de PIR gemakkelijk afwerken met OSB platen voor de nette afwerking. De platen hoeven niet per sé verlijmd te worden vanwege de tong en groef.

We hebben als hulpmiddel onderstaand een tabel vermeld wat de dikte van de platen doet met de Rc-waarde en Rd-waarde.

Dikte van de XPS isolatieplaat Rd waardeRc waarde (gehele isolatiewaarde van de constructie)
2 - 3 cm0.6 - 0.9 m²K/W1.1 - 1.4 m²K/W
4 - 6 cm1.2 - 1.8 m²K/W1.7 - 2.3 m²K/W
7 - 10 cm2.05 - 2.8 m²K/W2.55 - 3.3 m²K/W
11 - 15 cm3.05 - 3.95 m²K/W3.55 - 4.45 m²K/W
16 - 18 cm4.20 - 4.75 m²K/W4.70 - 5.25 m²K/W
19 - 21 cm5.0 - 5.65 m²K/W5.50 - 6.15 m²K/W
> 22 cm6.10 m²K/W - 6.60 m²K/W - 

*Bent u op zoek naar een gewenste dikte maar staat deze niet op onze site? Stuur dan even een bericht: wij kunnen u wellicht hiervan voorzien. Via de webshop van Online-Bouwmaterialen.nl kunt u verschillende maten isolatie bestellen. Wanneer u dit type isolatie materiaal bestelt voor het (na)isoleren, let dan op de isolatiewaarde. Deze komen namelijk mogelijk in aanmerking voor ISDE-subsidie. Raadpleeg voor meer informatie de website van de Rijksoverheid.