Underlayment platen online kopen?

2

Underlayment platen worden voor allerlei doeleinden gebruikt. Zo ziet u het veel voorbij komen in keukens, worden er stapelbedden van gemaakt en kasten. Oorspronkelijk zijn de underlayment platen een constructie plaat, waar deze veelal voor worden gebruikt. Hierbij kunt u denken aan vloeren, daken, wanden, overkappingen of carport. We hebben verschillende soorten underlayment in het assortiment We lichten hierbij de verschillen tussen de platen uit.


Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag!

074 - 711 34 33 Contact

Goedkoop underlayment platen kopen?

Bent u op zoek naar underlayment platen van goede kwaliteit? Dan vindt u hier alles wat u nodig hebt. In ons assortiment hebben we verschillende soorten underlayment platen die u kunt gebruiken voor verschillende doeleinden. Hieronder wordt uitgelegd waarvoor underlayment geschikt is, welke platen wij verkopen en nog veel meer! Via ons zijn vele maten underlayment verkrijgbaar (244x61cm, 244x122cm met rechte kant of met tong en groef) in verschillende underlayment diktes (9mm en 18mm). De meest verkochte soort is underlayment 18mm. Aanvullende producten zoals schroeven en gereedschap vindt u ook op onze webshop.

Multiplex voor egaliseren van vloeren

Underlayment plaat is een basislaag voor een multiplex underlayment vloer op een balklaag. Toch kan het op meerdere manieren worden toegepast, zoals bij meubels zoals hierboven al eerder is benoemd. Het is een multiplex plaat met tong en groef, ook wel veer en groef genoemd. Door de groef kunnen de platen strak aan elkaar worden gelegd. Zonder hoogteverschil. Plaatmaterialen vaak gebruikt als toepassing voor het egaliseren van wand en vloer. Wel verschillen de toepassingen wel, omdat soms beter bij het egaliseren een (Wedi)bouwplaat gebruikt kan worden waardoor een strak uiterlijk krijgt wanneer bijvoorbeeld gaat betegelen. Afhankelijk van de toepassing (in vochtige ruimtes kunt u beter andere plaatmaterialen zoals bouwplaten gebruiken) of de constructieve toepassingen, bekijkt u onze webshop waar u tevens dit in ons assortiment vind. Producten zoals schroeven en andere bevestiging kunt u ook bij ons vinden: hoge kwaliteit (verzinkt of RVS) voor gemakkelijke verwerking en in elke gewenste dikte en lengte leverbaar.

De opbouw van underlaymentplaten

Een underlayment plaat bestaat uit een oneven aantal verlijmde lagen. De fineerlagen zijn kruislings met elkaar watervast verlijmd, dit betekent dat underlayment watervast is maar niet volledig waterbestendig. Het verlijmen van de fineerlagen gebeurt als deze voldoende gedroogd zijn. Deze houten platen worden onder hoge druk met elkaar verlijmd, zodat dit als constructieplaat kan worden gebruikt. U kunt het plaatmateriaal verkrijgen in verschillende lengtes, maten en verschillende diktes. Daarna worden de platen op het juiste formaat gezaagd waarna ook worden dan de tong en de groef erin gefreesd waardoor u de platen gemakkelijk in elkaar kunt schuiven en eventueel naar wens verlijmen.

Verschillende soorten underlayment platen

Wij hebben verschillende soorten platen op voorraad. De underlayment platen zijn van C+/C kwaliteit. De prijs van underlayment platen is afhankelijk van de dikte. Dit type houten plaat is geschikt voor zowel zichtwerk als als constructieplaat. Bepalend voor de toepassingen kunt u het meest gewenste materiaal gebruiken welke geschikt is voor uw klus. Echter zit er wel verschil in, dit lichten wij toe:

 • Fins vuren underlayment plaat: deze platen zijn gemaakt van vuren fineren. Fins vuren underlayment constructieplaten worden veel gebruikt voor vloeren en wanden in permanente bouwtoepassingen. Dit type plaatmateriaal wordt vaker gebruikt voor afwerking/zichtwerk. De lagen hout zijn onder hoge druk met elkaar verlijmt en leverbaar in verschillende afmetingen. Dit type plaat heeft strakke zaagsnede aan zowel zichtzijde als achterkant. De platen zijn daarnaast ook van zeer goede kwaliteit. Verschillende afmetingen zijn leverbaar: met zowel tong en groef als rechte kanten aan de lange zijde.

 • Elliottis Pine underlayment plaat: Deze plaat heeft strakke zaagsnede aan alleen de zichtzijde. De elliottis pine platen zijn van goede kwaliteit met op elkaar gelijmde fineerlagen en is prijstechnisch interessant dat vaker gebruik wordt als constructieplaat. Wanneer u de platen gaat schilderen, adviseren wij om beide kanten van de platen te lakken, met zowel grondverf als lak. Let op: Elliotis pine is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. Het kan dan ook voorkomen dat er knoesten of andere lichte afwerking in de plaat zit. Op deze manier voorkomt u het kromtrekken van de platen.Bij schilderen wordt aangeraden om beide kanten te schilderen om kromtrekken te voorkomen. Op deze manier creëert u een randseal als het ware ter bescherming van de lagen. Als deze namelijk is bewerkt, dan kan dit ter versteviging dienen. Het plaatmateriaal is af te werken met zowel een verf op alkydbasis als op waterbasis. Voor volledige dekking adviseren wij om een grondverf of primer te gebruiken alvorens u deze afwerkt vanwege de zichtbare houtstructuur. U kunt de underlaymentplaten van minstens 18 mm goed gebruiken voor het egaliseren van de ondervloer dat als basis dient voor bijvoorbeeld vloerbedekking, laminaat of PVC.

 • Radiata pine underlayment plaat: vergelijkbaar met fins vuren. Voorkant is gesloten en aan beide kanten geschuurd. Deze variant is daardoor ook geschikt voor de constructie van dak, vloer en wand. Underlayment radiata pine is deze ook geschikt voor zichtwerk. De prijs per vierkante meter (m2) is redelijk te vergelijken met OSB plaat terwijl dit een heel ander type houtmateriaal is. Waar underlayment platen veel massiever is qua plaatwerk ten opzichte van de OSB, zijn deze ook nog eens gemakkelijk te verwerken. De radiata pine is geschikt voor droge vloerverwerking. Een alternatieve variant is de Brazifloor underlayment dat afkomt van Braziliaanse plantages. Wanneer u bijvoorbeeld een droge variant VBI renovatievloer legt, kunt u underlayment 21 mm gebruiken op advies van VBI zelf.

  Verschil tussen underlayment, grenen platen en OSB platen

  Underlayment en OSB platen worden allebei constructieplaten genoemd. Zo heeft underlayment een messing en een groef. Het verschil ten opzichte van een OSB plaat (m.u.v. OSB3) is dat een underlayment plaat vochtvast is verlijmd. Dit maakt underlayment platen geschikter voor vloeren en daken. OSB platen zijn opgebouwd uit houtsnippers die met elkaar verlijmd zijn. OSB platen kunnen gebruikt worden voor vloerafwerking, het aftimmeren van wanden en voor het maken van meubels of andere decoratieve doeleinden. Grenen wordt vaker voor binnentoepassingen gebruikt, maar het soort materiaal is afhankelijk van uw project. Bekijk alle soorten houten platen in ons assortiment: veelal geleverd met tong en groef en rechte kanten. Grenen platen worden vaak gebruikt als afwerking en zichtwerk.

  Verschil tussen spaanplaat of underlayment

  Underlayment platen zijn veruit het meest geschikt voor het egaliseren van ondervloer. Dit omdat underlayment beter geschikt is tegen vocht en kan hooguit iets veren.

  Spaanplaat (vezelplaat) kan minder goed tegen vocht en zal in de loop van de tijd meer door gaan hangen. Voor een houten vloer raden wij dan ook underlayment aan.

  Waar kan ik underlayment plaatmateriaal onder andere voor gebruiken?

  • Meubels, tuinmeubels of in combinatie met steigerplanken voor een stoer uiterlijk. De underlaymentplaat laat zich gemakkelijk bewerken en afwerken met een lak of beits.

  Hiervoor wordt vaak of de underlaymentplaat 9 mm voor gebruikt of underlayment 18 mm.

  • Droge renovatievloer: hier wordt geadviseerd om underlayment 21 mm voor te gebruiken voor de stevigheid.
  • Egaliseren van de ondervloer voor PVC, vinyl, tapijt, laminaat of parket. Dit kan al met 9, 18 of 21 mm.
  • Afwerking van scheidingswand of voorzetwand in combinatie met isolatiemateriaal (rockwool, isovlas of isover glaswol)
  • Als achterwand in bijvoorbeeld een schuur voor het ophangen van gereedschap.

  Het verwerken van underlayment platen

  Wanneer u grote oppervlakten met underlayment wilt verwerken, adviseren wij om kleinere platen (halve plaat) te gebruiken. Dit vanwege het gewicht en ook voor het gemakkelijker verwerken hiervan. Het plaatmateriaal is voorzien van tong en groef (een inkeping aan de ene kant en een uitstulping aan de andere kant) waardoor deze gemakkelijk in elkaar geschoven kunnen worden. De platen tegen elkaar verwerken gaat op deze manier stukken makkelijker. U kunt dan grotere oppervlaktes leggen, maar ook de platen bewerken wanneer dat nodig is.

  Met een multitool, platenzaag of decoupeerzaag kunt u dan een uitsparing of inkeping maken in de platen. U kunt ervoor kiezen om het plaatmateriaal te verlijmen met houtlijm, maar ook is het mogelijk om deze te schroeven met eventueel spaanplaatschroeven kopen.

  Bent u op zoek naar een bepaalde underlayment diktes, maar kunt u deze niet vinden? Neem dan even contact met ons op.

  Underlayment kopen bij Online-Bouwmaterialen.nl, dat is hoge kwaliteit, een scherpe prijs en gemakkelijk snel thuis geleverd!

 • Welk soort underlayment plaat heb ik nodig?

  Fins vuren underlayment plaatmateriaal

  Dit type underlayment leent zich als afwerkplaat voor zichtkant, maar ook als constructieplaat. Hier kunt u bijvoorbeeld de ondervloer enigsinds mee egaliseren, omdat deze plaat gemakkelijk te gebruiken is. Stevige verlijming tussen zeven fineerlagen en hard geperst houtfineer. Fins underlayment is tevens geschikt als dakbeschot.

  Elliottis pine underlayment plaatmateriaal

  De elliottis pine underlayment plaat is niet/minder geschikt voor dakconstructies. U kunt deze plaat zien als een goedkopere variant van het underlayment ten opzichte van het fins vuren. De fineerlagen zijn minder stevig verlijmd en heeft de kans om door vocht luchtbelvorming te vormen. Deze platen zijn dus niet geschikt om buiten te plaatsen. Daarnaast heeft deze plaat meer (k)noestvorming dan de betere kwaliteit fins vuren. 

  De kans bestaat tevens dat de platen niet helemaal vlak zijn en daardoor moeilijker te verwerken. Echter is deze plaat wel geschikt als tussenoplossing en voor toepassingen uit het zicht.

  Moet ik bij underlayment platen voorboren ?

  Wij adviseren om bij welk type underlayment dan ook voor te boren. U kunt hiermee voorkomen dat de fineerlagen van het plaatmateriaal splijt of afbreekt. Het beste kunt u dat in meerdere stappen doen: wanneer u schroeven gebruikt van bijvoorbeeld 4 mm, dan kunt u eerst met een houtboor van 2,5 mm voorboren tot aan de volledige lengte van de schroef. 

  Hoe kan ik de underlaymentplaat afwerken dat in het zicht zit?

  Vaak worden underlaymentplaten ook gebruikt als constructieplaat voor bijvoorbeeld meubels als bedden, bureau's of kasten. Als u het industriële uiterlijk wilt behouden, kunt u het beste de plaat eerst licht op te schuren en daarna aflakken met een vernis, blanke lak of beits.

  Wanneer u het underlayment een volledig dekkende laklaag wilt geven, moet u eveneens het underlayment schuren (om onplezierige situaties te voorkomen, zoals splinters), vervolgens een primer of grondverflaag toepassen en daarna kunt u dit netjes aflakken. U kunt, wanneer u een totaal glad oppervlak wilt, hierbij een velours lakrolletje gebruiken. Grotere oppervlakken kunt u dan eerst stofvrij maken met bijvoorbeeld een kleefdoekje (tevens een goede tip bij bijvoorbeeld binnendeuren).