TIJDELIJKE KORTING gebruik kortingscode HERFST22

OSB platen online kopen?

1

OSB platen zijn constructieplaten die gebruikt kunnen worden voor onder andere het afwerken van wanden, vloeren, daken en nog veel meer! OSB behoort daarom ook tot de groep goedkope bouwmaterialen. Daarnaast is een OSB plaat ook te gebruiken voor decoratieve doeleinden. De OSB plaat heeft vele voordelen en is een goedkope constructieplaat.

Meer lezen

OSB 3 plaat
€ 21,74 Vanaf € 18,90
ACTIE
Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag!

074 - 711 34 33 Email sturen

OSB plaatmateriaal en toebehoren online kopen?

In ons assortiment hebben we diverse soorten OSB platen. OSB platen zijn constructieplaten die gebruikt kunnen worden voor onder andere het afwerken van wanden, vloeren, daken en nog veel meer! OSB behoort daarom ook tot goedkope bouwmaterialen, maar kunnen OSB platen ook gebruikt worden voor decoratieve doeleinden.
Het materiaal heeft vele voordelen en is een goedkope constructieplaat: deze zijn verkrijgbaar in 9 mm, 12 mm en 18 mm in de variant tong en groef of met rechte kanten.

Wat zijn OSB platen?

OSB staat voor Oriented Strand Board. Andere benamingen voor OSB platen zijn ook wel constructieplaat of chipwood. Een OSB plaat is samengesteld uit meerdere verschillende lagen houtschilfers van een vooraf bepaalde vorm en dikte. Deze lagen worden vervolgens met elkaar verlijmd door een bindmiddel.

Een OSB plaat is daarom ook een zeer goed alternatief voor multiplex. Een OSB plaat heeft hetzelfde te bieden als multiplex maar tegen een lagere prijs! OSB kent door zijn opbouw geen onvolkomenheden zoals knoesten, gaps of overlaps.

Een ander voordeel van de OSB platen is dat ze licht zijn en sterk. Ze kunnen zowel in droge als in vochtige ruimtes worden gebruikt. Daarnaast zijn OSB platen relatief goedkoop en duurzaam!

Duurzaam product

Omdat OSB platen recyclebaar zijn is het een duurzaam product. En dat is natuurlijk een prettige bijkomstigheid. Daarnaast hebben al onze OSB platen een FSC keurmerk. Dit houdt in dat het hout in de OSB platen afkomstig is uit een bos dat onafhankelijk is beoordeeld als een goed beheerd bos volgens de norm voor milieu.

Diverse studies, van bijvoorbeeld het onderzoeksinstituut CIFOR, hebben laten zien dat FSC aantoonbaar positieve effecten heeft voor het bos en de lokale bevolking.

Verschillende soorten OSB platen

Er zijn meerdere soorten OSB, verkrijgbaar in verschillende formaten. Binnen deze soorten wordt er met name onderscheid gemaakt in de bruikbaarheid bij een bepaalde luchtvochtigheid. Aan de hand van onderstaand overzicht kunt u dus bepalen welk OSB hout plaat u nodig heeft voor uw klus. Voor buitengebruik wordt dan ook en impregneren en beitsen aanbevolen, zodat de plaat jarenlang zonder problemen zijn werk kan doen.

Een kleine opsomming in welke OSB klasse u de platen kunt verkrijgen en hoe u deze plaat kunt verwerken als constructieplaat. Wij verkopen voornamelijk OSB-3 platen: geschikt voor een redelijk vochtig klimaat.

  • OSB-1: voor algemeen gebruik in droge omstandigheden, vooral decoratieve toepassingen en voor het maken van bijvoorbeeld meubels.
  • OSB-2: voor last dragende constructies in droge omstandigheden met een luchtvochtigheid van maximaal 65%.
  • OSB-3: voor last dragende constructies in vochtige omstandigheden met een luchtvochtigheid van maximaal 80%.
  • OSB-4: voor zware last dragende constructies in droge of vochtige omstandigheden. (op aanvraag)

Het is nooit te laat voor een OSB plaat!

OSB heeft vele toepassingsmogelijkheden. Zo is het materiaal perfect geschikt om bijvoorbeeld meubels of wanden van te maken. Daarnaast zijn deze platen uitermate geschikt bij een verbouwing; zo kunt u bijvoorbeeld ook de vloerafwerking doen met OSB platen.

U kunt de platen namelijk rechtstreeks op de ondergrond lijmen met parketlijm. OSB kunt u ongeveer op dezelfde manier afwerken als andere soorten hout. Wanneer u bijvoorbeeld deze vloerafwerking of ondervloer gebruikt, dan zijn de 244 x 122 cm makkelijk te verwerken.

U kunt het plaatmateriaal behandelen met verf, beitsen of in de olie zetten. Op deze manier is de houtstructuur goed zichtbaar en kan deze als decoratieve plaat gebruikt worden. Coaten met epoxy behoort ook tot de mogelijkheden, bedenk alleen wel dat dat vrij prijzig is.

Wat is het verschil tussen een OSB plaat en underlayment?

OSB plaatmateriaal wordt gebruikt voor constructies, zoals wanden en het egaliseren van vloeren. Vaak wordt daar de V313 (of P5) OSB plaat voor gebruikt. Deze heeft een waterkerende afwerklaag, dat bescherming biedt in vochtige ruimtes.

Een OSB plaat bestaat uit geperste houtsnippers, dat voor de persing verlijmd wordt. OSB platen zijn vooral geschikt voor vloeren, maar het is belangrijk om vooraf te controleren of de constructie het zwaardere gewicht van de platen kan dragen. Dit plaatmateriaal is te verkrijgen in meerdere afmetingen, waaronder de kleinere platen (244x59 cm) met veer en groef aan alle kanten voor het gemakkelijk te verleggen. Deze platen worden voornamelijk gebruikt voor zowel dakbeschot als vloerplaten.

De grotere platen (244x122 cm) hebben aan 1 kant een veer en groef (tong en groef ook genoemd) waarmee u ook de platen in elkaar kunt schuiven. 

Underlayment plaatmateriaal bestaat uit meerdere lagen houtfineer en is een gladde plaat. De stevigheid van deze platen zijn behoorlijk (let wel op het verschil tussen elliottis pine en fins vuren underlayment) omdat deze onder hoge druk zijn verlijmd. Dit type platen worden gebruikt voor het maken van meubels, vloerdelen of dakbeschot. Wanneer u een zwaardere constructie wilt bouwen dat tevens stevig is, zoals een beloopbare vloer, adviseren wij hiervoor underlayment te gebruiken in plaats van OSB plaatmateriaal.

Moet ik OSB platen voorboren voordat ik deze ga verwerken?

Ten opzichte van underlayment hoeft u OSB platen niet voor te boren. Gebruik hiervoor geschikte schroeven met een scherpe punt zoals spaanplaatschroeven. Tevens zijn daarvoor ook snelbouwschroeven te gebruiken wanneer u bijvoorbeeld een tussenwand gaat maken met metal studs.

Voor dunne wanden gebruikt u de fijndraad schroef, voor groffe ondervlakken gebruikt u de schroeven met groffe draad. In deze is het vaak te adviseren om de fijndraad te gebruiken wanneer de platen onder spanning komen te staan: deze zullen dan minder neigen los te geraken.