Lewis Zwaluwstaartplaat kopen?

1

Zwaluwstaartplaten verkrijgbaar van LEWIS in diverse afmetingen via Online-Bouwmaterialen.nl. Lewis zwaluwstaartplaten moeten haaks over een houten- stalen of betonbalklaag gelegd worden. Hierbij zijn verschillende volgordes van het leggen van de platen: de eerste plaat met tekst opdruk onder met daaroverheen de opvolgende plaat met opdruk daarover. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van vloerverwarming, mag een zwaluwstaartplaat nooit permanent worden vastgezet aan de onderconstructie.


Zwaluwstaartplaat
25,88 Vanaf 22,50
ACTIE
Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag!

074 - 711 34 33 Contact

Op zoek naar Zwaluwstaartplaten voor uw klus?

Zwaluwstaartplaten zijn via Online-Bouwmaterialen.nl verkrijgbaar van het merk LEWIS in verschillende afmetingen. De Lewis zwaluwstaartplaten zijn wapeningsplaten die gewalst en zelfdragend zijn.

Dit type wapeningsplaten moeten haaks over een houten- stalen of betonbalklaag gelegd worden. Daarbij zijn de instructies qua volgorde duidelijk om op deze manier de stevigheid te garanderen. De eerste plaat met tekst opdruk naar onderen gericht, opgevolgd door een volgende plaat dat als het ware aansluit op deze eerste plaat.

Zwaluwstaartplaat kopen?

Bij Online-Bouwmaterialen.nl kunt u terecht voor Lewis zwaluwstaartplaten van een optimale kwaliteit tegen zeer gunstige prijzen. We leggen hieronder uit hoe deze wapeningsplaten toe te passen en hoe u problemen zoals vocht in huis kunt voorkomen. Wij zorgen voor de informatie, maar ook een stappenplan hoe u een zwevende dekvloer kunt aanleggen.

Toepassingen

Lewis Zwaluwstaartplaten worden veelal gebruikt als een vloeroplossing in nieuwbouw maar ook in renovatiewerkzaamheden, daaronder valt zelfs een natte ruimte zoals de badkamervloer. Bekisting en wapening van dunne lichtgewicht betonvloeren op een houten, stalen of andere draagconstructie behoren tot de mogelijkheden.

De LEWIS zwaluwstaartplaten worden tijdens de verwerking van de betonmortel als verloren bekisting gebruikt. Deze hebben een hoge montagebelasting waardoor nadat de uitharding van het beton heeft plaatsgevonden, de constructie als een totaal constructief geheel wordt gebruikt.

Een aantal voordelen van een zwaluwstaartplatenvloer:

  • De beperkte vloerdikte, deze is al toepasbaar vanaf slechts 36 mm !
  • Geluidisolerend
  • Laag in gewicht, hoge toelaatbare belasting
  • Kostenbesparend en duurzaam
  • Geschikt voor vloeren met vloerverwarming (let wel op: dan mogen de zwaluwstaartplaten niet permanent worden vastgezet aan de onderconstructie)
  • Zeer eenvoudig zelf te verwerken

Semi-droge of semi-natte vloer

Wanneer u een vloer heeft met een houten balken of stalen balklaag, dan kunt u dit type vloer toepassen. Indien de houten balklaag van de begane grond houtrot vertoont, dan kunt u een renovatievloer plaatsen. Dit type vloer is zowel van VBI als van HAVEBO te verkrijgen. De liggers zijn een soort HEA balken dat dient voor een stevige vloerconstructie voor jarenlang woonplezier.

Deze toepassing noemt men de semi-droge of semi-natte vloer. De balken worden veelal ingehakt in de muren of geplaatst op een oplegging, hiertussen komen de EPS broodjes (piepschuimen elementen). De renovatievloer bestaat uit stalen balken en EPS vulelementen: tevens lichtgewicht en zeer duurzaam! Daarna kunt u deze semi droge / semi natte vloer afwerken met lewis zwaluwstaartplaten en beton. Dit is een handzame manier om een zeer goede kwalitatieve vloer te krijgen, dat tevens duurzaam is en goed geïsoleerd is.

Hierop plaatst men de zwaluwstaartplaten, eventuele vloerverwarming en vervolgens werkt u de vloer af met een lichtgewicht beton. Op deze manier kunt u de vloer goed isoleren, waardoor uw stookkosten kunnen verminderen en een toekomstig probleem van hoog grondwaterpeil (vochtproblemen zoals optrekkend vocht) voorkomen. Meer informatie hierover? Lees dan onze blog met informatie over kelder of kruipruimte.

Welke vulelementen zijn geschikt voor een semi droge vloer en waar moet ik rekening mee houden?

Stalen liggers hebben een maximale lengte van 4,2 meter waarbij u de 610 mm brede vulelementen kunt gebruiken. Bij een liggerlengte tot 3,5 meter kunt u de 900 mm brede vulelementen gebruiken. Deze vulelementen zijn in verschillende isolatiewaarden te verkrijgen.

Een VBI renovatiebalk heeft bijvoorbeeld de vorm van een H-balk, terwijl de renovatievloer van HAVEBO meer een T-balk is. Kwaliteit is zeer goed te noemen en wordt veel gebruikt door constructeurs en aannemers.

Hoge luchtvochtigheid in muren en vloer kan schimmelvorming geven en is daarnaast ook slecht voor de gezondheid. Wanneer uw vloer vochtig aanvoelt, kan u te maken hebben met doorslaand vocht of opstijgend vocht.

Zwevende vloer

De Zwaluwstaart vloer kan ook op een andere manier worden toegepast, namelijk de zogeheten zwevende optie. Met een dunne en relatief lichte zwevende vloer kan zelfs een behoordelijk geluidisolatie het geluid reduceren. Een zwevende vloer wil zeggen dat de zwaluwstaartplaten niet zijn bevestigd aan de onderconstructie. Dit wordt tevens gebruikt wanneer er vloerverwarming wordt toegepast.

Men legt ze "zwevend" op stroken isolatiemateriaal waardoor er ook een geluidsisolerende effect teweeg wordt gebracht. De zwevende Duofor/Lewis vloer wordt afgewerkt met een normaal beton met fijn grind of weber beamix lichtgewicht beton, waardoor de vloerdikte minimaal blijft.

Verwerking van een zwaluwstaarten vloer

Voor het leggen van een Duofor of Lewis zwaluwstaartvloer kan de zwaluwstaartplaat gemakkelijk op maat worden geslepen met een haakse slijper met doorslijpschijf. Er kunnen sparingen worden aangebracht door middel van dezelfde haakse slijper, multi-tool of een decoupeerzaag.

Nadat de zwaluwstaartplaten in elkaar gevormd zijn op de balklaag, kan de betonlaag worden gestort. Door de S-vormige golf in de plaat, is de pasvorm goed aansluitend. In deze druklaag kunt u de vloerverwarming aanleggen.

De vloer van Lewis zwaluwstaarten dient daarna afgewerkt te worden met een dunne laag beton (zoals bijvoorbeeld weber beamix lichtgewicht beton) of een gietvloermortel. Na het afstorten van het beton, kan de vloer worden afgedekt met een PE-folie.

Op deze manier voorkomt u dat er krimpscheurjes optreden. Er is bij deze variant geen afwerkingsvloer nodig, omdat deze betonvloer als monolietvloer zeer vlak en slijtvast kan worden afgewerkt. Eventueel naar keuze kan de vloer toch nog afgewerkt worden met harde of zachte vloerbedekking, maar ook met tegels, PVC (klik) laminaat, plavuizen en natuursteen.

Toebehoren

In ons assortiment zijn ook allerlei toebehoren van de Lewis platen te vinden zoals (lichtgewicht) betonmortel, kinband, krimpnetten en folie, haakse slijpers. Voor het veilig te verwerken van de vloer hebben we natuurlijk ook hulpmiddelen zoals een veiligheidshelm, handschoenen, gehoorbescherming, veiligheidsbrillen en kniebeschermers.

Hoe dik moet de betonlaag zijn op de zwaluwstaartplaat?

U moet rekening houden met minimaal 3 cm aan de bovenzijde van de plaat. Deze gietdekvloer moet u afwerken met een afreilat en moet in beide richtingen volledig afgevlakt zijn. Op deze manier heeft u een egale ondervloer gereed voor afwerking.

Wat moet ik als afsluiting bij een zwaluwstaartplaat gebruiken?

Wij adviseren om hierbij oplegdrukvilt te gebruiken. Zo weet u namelijk zeker dat alles is afgesloten en deze zorgt voor optimale drukverdeling, kier- en naadafdichting en egalisering.

Wat is een verloren bekisting, en horen zwaluwstaartplaten hier ook bij?

Een verloren bekisting is een term dat wordt gebruikt bij het maken van bekisting voor het storten van beton. Dit blijft achter in het bouwwerk en heeft tevens een isolerende werking. Met name bij de funderingsbekistingen is dit te zien, maar ook zwaluwstaartplaten worden hieronder beschouwd omdat hierop het beton gestort wordt.