MDF plaat kopen?

3

Bent u op zoek naar MDF plaatmateriaal? Bij ons kunt u verschillen diktes en maten verkrijgen van MDF houten platen. Mdf platen worden gebruikt onder andere bij het maken van meubels. Deze houtvezels zijn onder hoge druk geperst in combinatie met hars tot een plaat naar gewenste afmeting.


MDF standaard plaat
31,40 Vanaf 27,30
ACTIE

MDF lakdraagfolie plaat wit
83,15 Vanaf 72,30
ACTIE

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag!

074 - 711 34 33 Contact

MDF platen kopen?

Bij Online-Bouwmaterialen.nl kunt u snel en gemakkelijk MDF bestellen. In ons assortiment vindt u MDF platen standaard, MDF platen lakdraagfolie en MDF platen vochtwerend. MDF is de afkorting van Medium Density Fibre, ofwel middelharde dichtheid, plaatmateriaal dat wordt gemaakt van houtvezels en kunsthars deze worden samen onder hoge druk wordt geperst tot een plaat.

De houten platen laten zich goed bewerken en zijn zeer goed te schilderen. Wanneer de platen geschroefd worden, dan adviseren wij om eerst even voor te boren.

Wanneer u MDF plaat wilt gebruiken in vochtige ruimtes en andere vochtige omstandigheden dan adviseren wij de groene variant (MDF exterieur platen) te gebruiken. Deze is namelijk geschikt als vochtwerend plaatmateriaal. Onderstaand adviseren wij hoe u de MDF plaat kunt bewerken tot meubels (zoals kasten) of afwerking van wanden. Omdat de verschillende soorten houtvezels onder hoge druk zijn geperst en verlijmd.

Dit type plaatmateriaal kunt u in verschillende afmetingen bij ons verkrijgen. Wij leveren de beste mdf platen waardoor u plaatmateriaal voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Diverse varianten hebben wij onderstaand toegelicht.

Wanneer u op zoek bent naar medium density fibreboard is uitermate geschikt als brandvertragende plaat, dan kunnen we deze op aanvraag laten leveren. Brandvertragend mdf (MDF Fr: Fire retardant) wordt gebruikt in gebouwen waar extra veiligheidsregels voor brandwerendheid gelden. De platen hebben een speciale coating en zijn leverbaar in diverse afmetingen. Prijs en levertijd is hierop op aanvraag.

Wij leveren diverse soorten MDF platen, allen verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

  • MDF plaat standaard, dit is de standaard MDF plaat met bruine kleur. Deze is gemakkelijk af te werken. Leverbaar in dikte van 9 mm, 12 mm en 18 mm. Bijvoorbeeld geschikt voor een MDF kast achterwand.
  • MDF plaat lakdraagfolie, gekleurd MDF plaat die 2-zijdig voorzien is van een witte lakdraagfolie (gelijkwaardig aan 2 lagen grondverf). Leverbaar in 12mm en 18mm. Deze plaat is ook wel bekend als meubelpaneel (tevens verkrijgbaar in multiplex plaat). De MDF panelen zijn sterk en voldoen aan specifieke eisen voor het maken van meubels. De gladde oppervlakte laat zich dan ook als materiaal gemakkelijk bewerken dankzij de speciale folie.
  • MDF plaat v313 (Watervast MDF ofwel vochtwerende plaat of mdf exterieur), is een speciale plaat van MDF met verhoogde vochtbestendigheid. Geschikt voor verwerking binnenshuis in bijvoorbeeld keukens of badkamers. Beschikbaar in 18 mm.

Het bewerken van een MDF plaat

Wanneer u een MDF plaat wilt bewerken, dan is het belangrijk om een aantal items te gebruiken voor een goede dekking (om de zuigende werking op te heffen) en een goede eerste laag als grondlaag te gebruiken. U kunt het beste MDF bevestigen, als u eerstmet een dunne boor heeft voorgeboord. De kopse kanten kunnen gelakt worden met randsealer en door middel van mdf doekjes (van bijvoorbeeld Alabastine) en MDF vuller bent u klaar voor de eindafwerking. 

Om MDF af te lakken, is het belangrijk dat dit eerst stofvrij wordt gemaakt. Wanneer u MDF doekjes gebruikt, verwijdert u de waslaag en zorgt u voor een goede hechting. MDF diktes variëren, maar u kunt deze in verschillende maten verkrijgen. Medium density fibreboard (MDF) is een makkelijke houten plaat verkrijgbaar in 122 cm, 244 cm, maar ook in 305 cm. Leverbaar in verschillende diktes: 9 mm, 12 mm, 15 mm en 16 mm, 18 mm. Eventueel 21 mm en dikker is verkrijgen op aanvraag.

Het bevestigen van MDF plaat

Wanneer u namelijk niet voorboort, dan heeft het kans om later of te splijten, of niet goed bevestigd kan worden. MDF panelen zijn namelijk poreus en hebben daarom een hoog breekpunt. MDF (standaard platen of wit lakdraagfolie) is op zich makkelijk materiaal.

Na het gronden (met een speciale primer) kunt u geplamuurde delen licht schuren en vervolgens lakken als afwerking. De poreuze structuur kan vervolgens bewerkt worden met plamuur. Na het plamuren en schuren heeft u een glad geschuurd oppervlak die veelal toegepast kan worden als ander plaatmateriaal (bijvoorbeeld afwerking). Het voordeel van een mdf plaat is het gemakkelijk op maat zagen voor mdf panelen, plinten, deurafwerking of lijstwerk.

Omdat de houtvezels met elkaar verlijmd zijn, trekt de verf sneller in wanneer u geen primer gebruikt. Als u lakfolie plaatmateriaal gebruikt, hoeft u deze maar één keer te behandelen dankzij de grondeerlaag die toegepast is (of de tweede keer voor perfecte dekking). Producten zoals plamuur, gereedschap en schroeven kunt u aanvullend bestellen.

MDF verven of lakken

MDF wit lakdraagfolie of vochtwerend MDF plaat wordt gebruikt als afwerkingsmateriaal. U kunt MDF platen bewerken met grondverf (primer) om de zuigende werking op te heffen, maar voor een gelijkmatig effect kiest u voor een MDF plaat met lakdraagfolie. Schilder vervolgens de mdf plaat met een kleur naar keuze. Het soort plaatmateriaal schildert u gemakkelijk met een lak naar keuze met een velourslakroller. Hierdoor zijn er geen verfstrepen zichtbaar. Dit in tegenstelling tot een foamroller, waarmee u een minder strakke afwerking krijgt. Daarnaast is dit type plaatmateriaal uitermate geschikt voor het frezen. Het mdf is een gemakkelijk te bewerken materiaal. Door te frezen kunt u o.a. kabels wegwerken, maar ook speciale en sierlijke vormen verwerken.

MDF plinten

MDF plaat wit wordt daarnaast ook gebruikt regelmatig verwerkt tot plinten. MDF plinten zijn strakke plinten en kunnen gemakkelijk gegrond worden. De platen zijn verkrijgbaar in zwart MDF, maar wij bieden alleen wit of blank MDF aan. Als u de plinten (zwart) een andere kleur wilt hebben, adviseren wij om de mdf plaat wit te bestellen en deze af te lakken naar zwart of andere kleur (voor perfecte dekking lakt u deze 2x af). Voor plinten wordt veelal 12 mm, 16 mm of 18 mm dik MDF gebruikt. MDF zwart is in verhouding ook vele malen duurder dan wanneer u deze zelf aflakt. Kant-en-klare MDF plinten zijn overigens verkrijgbaar in onze webshop (standaard, maar ook in V313 voor vochtige ruimtes).

Voordat u gaat schuren, is het belangrijk om persoonlijke bescherming te gebruiken. Bij het schuren komt namelijk veel stof vrij. Zorg voor mondbescherming (bijvoorbeeld met een FFP2 masker) en oogbescherming.

Onze webshop heeft MDF platen leverbaar, maar de meest populair is veruit de 18 mm. Wij leveren het beste plaatmateriaal, ongedacht welke afmeting of dikte u nodig heeft: wij kunnen het leveren! Online mdf platen en andere producten bestellen is nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Wat is het verschil tussen MDF plaat en Multiplex plaatmateriaal?

Een multiplex plaat lijkt op MDF plaat, maar verschilt toch voor het gebruik. Een multiplex plaat bestaat uit dunne lagen houtfineer en heeft een natuurlijke uitstraling. Omdat dit uit meerdere lagen bestaat (kruislings verlijmd) is het ook veel sterker dan MDF. Bij multiplex hoeft u niet voor te boren en kunt u de plaat direct verwerken.

De mdf plaat is een plaatmateriaalvariant geperste plaat dat vele malen lichter is dan multiplex en kan vele malen sneller glad geschuurd worden.

Beide varianten zijn leverbaar in V313 (voor vochtige ruimtes) en standaard en dikte qua plaat komt vrijwel overeen: 9 mm, 11 mm, 13 mm, 15 mm en 18 mm. Andere dikte nodig? Stuur ons even een bericht, dan helpen we u graag verder.