Stalton Baksteenlatei vuilwerk

Stalton Baksteenlatei vuilwerk
ACTIE

Een latei is een draagconstructie die dient om belastingen boven wanddoorbrekingen over te brengen op de gedeelten van de wand naast deze wanddoorbrekingen. De baksteenlatei gebruikt u voor een binnenmuur in combinatie met keramische snelbouwblokken.

Breedte
Hoogte
Lengte
Vanaf 9,90 8,18 ex. btw
1-2 werkdagen

Specificaties

Specificaties

Merk Eigen merk
Productsoort Baksteenlatei
Breedte 100 mm
Hoogte 60 mm
Levertijd 1-2 werkdagen
Vragen over dit product?
Klik hier voor contact met de klantenservice

Beschrijving

Beschrijving

Baksteenlatei vuilwerk

Een baksteenlatei bestaat grotendeels uit gewapend beton. Deze constructie wordt ook wel een zelfdragende latei genoemd, omdat het geheel belast wordt qua gewicht. In tegenstelling tot een stalen latei, kan de baksteenlatei of betonlatei zorgen voor een opbuiging, maar dat is positief voor het draagvlak omdat deze dan verstevigd wordt.

De baksteenlateien worden als vuilwerk toepassing gebruikt boven openingen in gemetselde muren. Deze zijn voorgespannen en moeten samenwerken in combinatie met traditioneel metselwerk. Ze zijn uit voorraad leverbaar in standaard lengtes en diverse breedtes. Openingen of wanddoorbrekingen kunnen bijvoorbeeld raam- of deurkozijnen zijn. De baksteenlatei gebruikt u in combinatie met keramische snelbouwblokken (zoals de Porotherm lijmblok of metselblokken).

U wilt lateien kopen, voor een verbouwing of voor nieuwbouw, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij hebben verschillende soorten leverbaar. Een latei is als het ware een constructieve opvang van bovenliggend metselwerk.

Kant en klare lateien

Onze baksteenlateien zijn prefab: dat wil zeggen dat deze vooraf kant en klaar gemaakt zijn en direct geschikt voor het plaatsen ter ondersteuning van de constructie. Er bestaan varianten waar zelf nog beton in gestort moet worden, maar om zeker te zijn dan optimale draagkracht, zijn deze vast volledig geprepareerd met de juiste verhoudingen wapening en beton. Wanneer dit namelijk niet correct is, ontstaat er kans op scheurvorming met nadelige gevolgen van dien.

Opleggingmaat van samenwerkende en zelfdragende baksteen/beton latei

Het plaatsen van de latei is van belang: deze zorgt voor dilatatie van de constructie. Dilatatie is een methode van het opvangen van de werking van de buitenmuur. Anderzijds is het belangrijk dat er een minimale opleglengte van de betonnen latei gebruikt wordt ter ondersteuning van de constructie.

Dit is een andere oplegmaat dan de stalen latei: wanneer de dagmaat minder dan 2000 mm omvat, moet de opleglengte minimaal 150 mm zijn. Wanneer de dagmaat groter is dan 2000 mm, moet de opleglengte minimaal 200 mm zijn.De dagmaat is de binnenmaat van een opening zoals een bijvoorbeeld een raam of deur opening.

Verschil tussen beton en baksteenlateien

Beton lateien worden gebruikt voor het schoonwerk: dat wil zeggen dat deze zichtbaar zijn. In tegenstelling tot baksteenlateien, die worden voor vuilwerk gebruikt. Deze zijn niet voor zicht geschikt en moeten worden afgewerkt.

Vuilwerk moet worden afgewerkt met bijvoorbeeld stucwerk of pleisterlaag. Voor het schoonwerk wordt vaak ook een stalen latei gebruikt omdat deze dunner is en minder opvalt. Wanneer u dit type gebruikt, zorg dan ook dat u dampdichte folie (zoals DPC folie) gebruikt om roestvorming te voorkomen.

Voordelen van het plaatsen van een baksteenlatei

 • snelle eenvoudige verwerking
 • geen koude brugvorming
 • laag eigen gewicht
 • geen krimpscheuren en goede aanhechting van stucwerk 


  Vaak samen gekocht (4)

  Vaak samen gekocht (4)

  Enci Portlandcement
  9,10
  Adviesprijs 10,47
  ACTIE
  Eigen merk Portland cement
  8,75
  Adviesprijs 10,06
  ACTIE
  Kalkzandsteen vuilwerk
  Vanaf 0,50
  Adviesprijs 0,58
  ACTIE