TIJDELIJKE KORTING gebruik kortingscode HERFST22
19 november 2021
683 keer gelezen
Lateien: met of zonder waterhol

Lateien: met of zonder waterhol

Online-Bouwmaterialen.nl biedt verschillende soorten lateien aan via de website: baksteenlateien, betonlateien (met- en zonder waterhol) en stalen lateien (thermisch verzinkt).

Wat is een latei?

Lateien zijn ook wel beter bekend als een draagsteen of draagbalk. Een latei zorgt voor een stevige constructie van draaggebieden boven en naast onderbrekingen in een wand, zoals deur- of raamkozijnen. De latei is gemaakt van gewapend beton voor stevigheid en goede draagkracht. In oudere constructies zoals woningen zonder spouwmuur moeten de stalen lateien zichtbaar worden ingebouwd.

De basis van een stevige muur is een goede draagconstructie bouwen. Door het gebruik van metselwapening dat word toegepast in de lintvoegen van het metselwerk (horizontale voeg). Deze wapening wordt gebruikt bij de niet-dragende delen van een muur.

Voordelen:

 • Gemakkelijk verwerkbaar
 • Bescherming tegen gronddruk
 • Verstevigen van een muur
 • Verkrijgbaar in rollen 30 meter met verschillende breedtes onder andere 35 , 50, 70 en 100 millimeter.
 • Ook verkrijgbaar als kant en klare verzinkt stalen wapening met profiel in verschillende breedtes verkrijgbaar. Voor de binnenmuren kunt u type RND/Z gebruiken en voor de buitenmuren RND/E.

Online-Bouwmaterialen.nl heeft de volgende lateien leverbaar:

 • Staltonlatei: gebakken steen waarin wapening is vooraf aangespannen is ingebracht. Goedkoop, gemakkelijk af te werken met pleister en geen scheurvorming. Stalton lateien zijn samenwerkende lateien, dit betekend dat de combinatie van de voorgespannen latei en het verse metselwerk er boven samen met Murfor een gecombineerde maximale sterkte behaald.
  De oplegging van de latei is afhankelijk van de overspanning, hoe groter de overspanning hoe groter de oplegging. dit komt mede door het afboeren van de steen. Afboeren van de steen is het afbrokkelen van de steen op de rand waar de latei doorbuigt. Bij een standaard overspanningen tot ca 2 meter kun je ca 10cm links en rechts aanhouden als oplegging, bij grotere overspanningen wordt 15cm oplegging geadviseerd.
 • Schoonwerk latei: zichtbare latei in betonuitvoering verkrijgbaar in twee varianten: met en zonder waterhol.
 • Waterhol: Sponning/geul aan de onderzijde van raamdorpels/betonlateien zodat het water niet langs de gevel loopt. Dit voorkomt vochtige muurdelen.
 • Stalen latei (zelfdragend): Latei gemaakt van thermisch verzinkt staal welke geschikt is tegen weersinvloeden. Geschikt voor binnen en buiten. Verkrijgbaar in verschillende afmetingen (van 90 cm tot 340 cm). De latei is in het zicht verwerkt en heeft een nette strakke uitstraling. De vorm in de latei maakt dat deze licht en stijf is. Ook is deze voorzien van een natuurlijke water kering, de schuine gezette rand zorgt voor een correcte afvoer van het water. bij het plaatsen van een latei wordt altijd geadviseerd een strookje DPC toe passen aan de onderzijde van de latei tegen de werking (het uitzetten en krimpen van het materiaal) om lekkage te voorkomen.

Praktische informatie

Murfor metselwerkwapening is te gebruiken bij bakstenen vanwege de voegbreedte voor alle mortelvoegen van 3 mm tot circa 12 mm. Door het gebruik van een geschikte variant Murfor in combinatie met DPC folie voor uw bakstenen muur, kunt u op een duurzame manier te werk gaan: minder verbruik van voegmortel, geen lekkage en een veel stevigere constructie!

Gerelateerde producten (3)

Gerelateerde producten (3)

Stalton Baksteenlatei vuilwerk
Vanaf 8,60
Adviesprijs 9,89
ACTIE
Betonlatei schoonwerk
Vanaf 8,95
Adviesprijs 10,29
ACTIE
Stalen latei
Vanaf 60,15
Adviesprijs 69,17
ACTIE