TIJDELIJKE KORTING gebruik kortingscode HERFST22
14 juni 2022
810 keer gelezen
Altijd de juiste bouwfolie

Altijd de juiste bouwfolie

Wanneer u kiest voor het isoleren van uw woning, bestaat de mogelijkheid dat u niet na heeft gedacht over de bouwfolie. Wanneer u dit vooraf toepast voorkomt u problemen in de toekomst tegen schimmelvorming, het rotten van een (houten) constructie en bescherming van uw eigendommen in het huis.

Waarom moet er bouwfolie gebruikt worden bij het (na)isoleren?

Dit heeft te maken met vocht. Zowel binnen als buiten dat kan een intrede maken in de woning. Zelfs wanneer u koude bruggen aanpakt (plekken waar mogelijk tocht door komt), moet afgewerkt worden met bouwfolie. Hierbij kan gedacht worden aan deuropeningen of raamkozijnen, maar ook naden en kieren.

Vaak wordt er namelijk alleen gedacht: "als het binnen maar aangenaam warm is". Echter is het wel zo dan warme lucht stijgt en ook vaak een hogere vochtigheidsgraad heeft, ten opzichte van koelere lucht. De warme luchtcirculatie zoekt dan een weg naar buiten: dit wordt ook wel dampspanning genoemd. Wanneer dit niet wordt aangepakt, of vooraf wordt behandeld, kan dit vochtige plaatsen opleveren omdat het vocht in het isolatiemateriaal kan trekken.

Wat zijn de meest voorkomende fouten wanneer het gaat om het gebruiken van bouwfolie?

De eerste, misschien wel de grootste fout dat nadelige gevolgen kan hebben, is dat er geen twee soorten folies worden gebruikt. U heeft namelijk voor het isoleren van een gevel twee verschillende soorten bouwfolie nodig. Het voordeel van deze bouwfolies is dat dit bescherming biedt voor het isolatiemateriaal. Op deze manier kan er geen vocht een intrede maken in de isolatie en voorkomt u dat er schadelijke schimmelstoffen en ongedierte buiten de constructie blijven.

De tweede fout die vaak gemaakt wordt, is het gebruik van de verkeerde folie. Wanneer u een zeer vochtige ruimte isoleert, dan heeft u dampdichte folie nodig. De dampdiffusiewaarde en luchtlaagdikte (ookwel de Sd-waarde waarde of de µd-waarde genoemd) geeft aan hoe goed de folie het vocht tegenhoudt. De dampdichte folie (voor vochtige ruimtes als een badkamer) heeft een Sd-waarde van 150 of meer. Deze folie is tevens te herkennen aan een aluminium afwerklaag. Dit type folie heeft een klimaatklasse van 4.

U kunt daarnaast ook kiezen voor een dampremmende folie, klimaatklasse 1 tot en met 3. Dit type folie heeft een Sd-waarde van 20m tot en met 150m.

Let op: U kunt voor het afwerken van isoleren geen reguliere PE folie, zoals noppenfolie of PE T100 of T200 folie gebruiken. De doeleinden van deze folies zijn heel anders dan een bouwfolie.

Sd-waarde is heel iets anders dan een Rc-waarde. Een Rc-waarde wordt aangeduidt als isolatiewaarde. De Sd-waarde is puur om aan te geven hoe vochtdicht de folie is.

Welke bouwfolie heb ik nodig voor mijn het afwerken van mijn isolatie?

We hebben hierbij een overzicht gemaakt, zodat u altijd de juiste bouwfolie gebruikt.

Bouwfolies voor de warme zijde (binnenzijde)

- Miofol Active: Een dampregulerende klimaat bouwfolie. Wordt toegepast aan de warme zijde (ofwel de binnenkant) in combinatie met minerale wol (isover glaswol of rockwool steenwol). Deze folie mag niet gebruikt worden in een vochtige ruimte. De Miofol Active is een perfecte bouwfolie in combinatie met een dampremmende of dampdichte laag aan de buitenkant, zoals een plat dak.

- Miofol 125 AV folie: een dampdichte folie. Dit type bouwfolie kan worden toegepast als een dampdichte bouwfolie in vloer, gevel en dakconstructie. Deze folie wordt tevens ook aan de warme (binnenkant) toegepast. Deze folie kan gebruikt worden in ruimtes of gebouwen met klimaatklasse 4 (vochtige ruimtes), zoals zwembad, sportruimte of badkamer.

- Miofol 125 S folie: een dampremmende folie in wand en dakconstructie. Geschikt voor gebouwen met klimaatklasse 2 en 3 (zoals woning, school, kantoor). Deze bouwfolie is verstevigd met wapening en daardoor bestendig tegen een zwaardere belasting. De Miofol 125 S zorgt voor een optimaal luchtdichte isolatie.

Bouwfolies voor de koude zijde (buitenzijde)

- Miofol 125 G bouwfolie: een gewapende bouwfolie dat zorgt voor een hoge waterkering met behoud van dampdoorlatendheid. Deze folie wordt aan de buitenzijde in gevels gebruikt. Door de microperforatie kan het bouwvocht (damp) afgevoerd worden naar buiten. Deze folie kan ook gebruikt worden als tijdelijke beglazingsfolie gedurende bouw of afdekken van gevelopeningen.

- ProOne Polytex dak- en gevelfolie dampopen (voorheen Ultipro Polytex dampopen waterdichte folie): Polytex dampopen waterdichte folie). Een gewapende dak en gevelfolie dat bestaat uit twee lagen met daartussen micoporeuze filmlaag (hele dunne coating). Deze folie kan gebruikt worden op een zowel harde als zachte ondergrond. Deze bouwfolie wordt voor de buitenzijde gebruikt en draagt bij aan een lager energieverbruik.

- Isover Vario klimaatfolie: bouwfolie met een dampremmende en drogende functie. Dit type folie past zijn structuur aan op de luchtvochtigheid in het huis. Bij hout-skeletbouw is daarom deze folie zeer goed geschikt, omdat deze folie ervoor zorgt om extra te beschermen en geval van onberekende vochtopname (zoals blootstelling aan regen tijdens bouw en lekkage). Geschikt voor zowel binnen als buiten tegen vochtindringing.

Bent u op zoek naar bouwfolie voor onder een betonnen vloer, dan kunt u de PE folie T200 gebruiken. De PE T100 bouwfolie is alleen geschikt voor het beschermen van bijvoorbeeld meubels tijdens schuurwerk, verfwerk of andere stoffige werkzaamheden.

Tips voor de juiste toepassing van bouwfolie

- Zorg voor een overlapping van minstens 10 tot 20 cm
- De bouwfolie moet u dakpansgewijs aanbrengen. Dat wil zeggen dat u dan het beste van beneden naar boven werkt, om zo de juiste dekking te hanteren.
- De lagen kunt u dan plakken met folietape (bijvoorbeeld VAST-R folietape) om ervoor te zorgen dat de naden goed zijn afgesloten.

Twijfelt u nog na het lezen van deze blog of u de goede bouwfolie besteld? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag met het adviseren en kunnen deze snel leveren!

Gerelateerde producten (7)