9 maart 2023
52 keer gelezen
Verschillende soorten funderingsystemen

Verschillende soorten funderingsystemen

Verschillende soorten fundering voor woning- en utiliteitsbouw

We geven onderstaand tekst- en uitleg bij verschillende soorten funderingssystemen dat wordt aangeboden. Daarnaast hebben we ook De Hoop Pesko funderingsbekisting leverbaar op aanvraag. Deze is vergelijkbaar met VBI funderingsbekisting en tevens leverbaar met hogere druksterkten (EPS200, EPS300 en EPS400).

Welke soorten funderingen zijn er?

  • Fundering op staal
  • Fundering op palen
  • Strokenfundering

Fundering op staal

Zoals het doet klinken, is fundering op staal niet letterlijk te nemen. Dit is een ouderwetse term voor egale en vlakke ondergrond, ook wel fundering op zand genoemd. Er zijn hier ook onder te verdelen varianten voor fundering op staal, namelijk:

Plaatfundering

De plaatfundering is een type funderingsplaat dat gebouwd wordt op een gestabiliseerd zandbed en isolatie. Deze moet wel volledig afgevlakt zijn en een stabiele ondergrond hebben omdat de vloer gevoelig is voor verzakking. Het is daarom belangrijk dat het drukgewicht een zeer goede verdeling heeft om scheuren en verzakking te voorkomen.

Strookfundering

Dit type fundering wordt gemaakt in combinatie met de HAVEBO Ekokist H. Op deze manier worden er als het ware 2 stroken (met daartussen de transfer van belasting van de constructie naar vaste grond) gecreëerd. De breedte van deze funderingsbekisting gemaakt van EPS (geëxpandeerd polystyreen)is gemiddeld 2,5 tot 3 keer de dikte van de muur. De stroken (of geulen) worden gevuld met 0,25 kuub (of m3) per strekkende meter. Met behulp van de Ekokist bouwt u zelf het trasraam (de te metselen muren).

U heeft bij dit type geen of minder randstrookisolatie nodig, omdat de 2 stroken van de HAVEBO Ekokist zorgen voor uitstekende en optimale aansluiting op wand-, en spouwmuurisolatie en vloerisolatie. U heeft bij dit type geen koudebrug of risico op optrekkend vocht. De strookfundering heeft een tijd en kostenbesparing ten opzichte van traditionele funderingssystemen. De breedte van de HAVEBO Ekokist is tevens de binnenmaat. Zie strokenfundering voor meer informatie over de Ekokist H. 

Poerfundering

De poerfundering is voornamelijk bekend onder kleinere bouwprojecten zoals het bouwen van een tuinkamer of een veranda. Het beton is gevormd tot een poer (als het ware een blok beton met wapening). Het gewicht wordt op deze manier op de poer zelf goed verdeeld. Het nadeel is wel dat de betonpoeren zelf wel gevoelig zijn voor scheuren en vervorming. Wanneer u de keuze maakt om dit type fundering te plaatsen, houdt wel rekening hiermee bij te bouwen constructie.

Fundering op palen

Dit type funderingssysteem is een veelgebruikte variant. Het voordeel van bouwen op palen is dat er veel grotere en zwaardere constructies kunnen worden gebouwd. Onze veel verkochte funderingsbekisting (zoals Isobouw Powerkist en de VBI funderingsbekisting) kunnen gezien worden als “verloren bekisting”. Dit houdt in dat dit later niet meer verwijderd wordt, maar dat dit onderdeel is van de constructie. Fundatie waarbij palen geheid worden in de grond (hout of beton) om de te bouwen constructie te plaatsen op de dragende grond. Bij dit type funderingssysteem het soort bodem van belang voor een stevige en stabiele constructie. U creëert met behulp van het EPS van het funderingssysteem direct een isolerende werking.

TIP: Als u twijfelt over het type grond, kunt u navraag doen bij de gemeente. Mogelijk zal hiervoor een verplicht bodemonderzoek (sondering) moeten plaatsvinden. Een constructeur kan voor u uitrekenen wat er benodigd is en zal de detailtekening voor u opstellen. Aan de hand van deze tekening kunnen wij voor u eventueel een offerte opstellen.

Isobouw powerkist: u zaagt hierbij zelf de hoekstukken. De bodemplaten zet u vast met 1 of 2 haringen (voor hoekplaten gebruikt u 2 haringen/ankers, voor overige gebruikt u er 1). Bovenop de bodemplaten plaatst u afstandshouders en het wapeningsstaal (wapeningskorven). Na deze stap plaats u verspringend de zijwanden van de Isobouw bekisting die u als het ware vastzet met bovenbeugels (afstand beugels 600mm -60 mm- hart op hart voor de reguliere Powerkist en voor de Powerkist XL afstand 400 mm -40 cm- hart op hart) en vuren balken van 50x75mm. Isobouw adviseert om versteviging van zandaanvullingen te plaatsen bij alle buitenhoeken. Wilt u een uitsparing maken voor bijvoorbeeld riool of afvoer? Houdt dan maximaal 1 oranje strip aan om te verzagen. Zo behoudt u de stabiliteit en stevigheid van de funderingsbekisting (ook na het storten van beton). Brandklasse F. Lees voor constructie de handleiding voor visuele inzage.

VBI funderingsbekisting: VBI heeft zowel kant en klare hoekstukken als complete bekisting. Bij VBI plaatst u eerst onderbeugels op gelijke hoogte (in de regel afstand 1000mm -ofwel 1 meter- hart op hart afstand. Het is daarbij belangrijk om een zandbed te realiseren en te egaliseren op hoogte van de beugel. U plaatst daarna de kant-en-klare bekistingelementen op de beugels. Na het plaatsen gebruikt u de wapeningsstaal (wapeningskorven met bouwstaalstaven of koppelstaven) om deze aan elkaar te verbinden. Bovenop gebruikt u de bovenbeugels van VBI in combinatie met de vuren balken 50x70mm voor versteviging en ter voorkoming van uiteenspatten van de funderingsbekisting tijdens het storten van beton. Uitsparing voor utiliteit zoals o.a. riool, UTP en afvoer kunt u hierdoor gemakkelijk maken in de bekisting. De boven beugels plaatst u op een afstand van 600mm (hart op hart). Ter versteviging van de hoeken plaatst u bovenop ook nog haaks vuren balken (klampen) bij hoekaansluitingen. Brandklasse E. Lees voor constructie de handleiding voor visuele inzage.

Handig om te weten: bij het berekenen van hoeveelheden is de standaardlengte van de funderingsbekisting van VBI 1200mm (1,2 meter). De hoekstukken worden uit één lengte gemaakt met een zaaghoek van 45 graden (dat betekent dus voor de afstand 2x 60 cm -of 600 mm-). De bodemdikte is 70 mm. Wanddikte is afhankelijk van hoogte. Dit kan zijn 100,120 of 130 mm maar aan de bovenzijde zijn de wanden altijd gelijk aan 100mm. Aanpassingen en uitsparingen maakt u gemakkelijk met bijvoorbeeld een gatenboor of stanleymes in het EPS. De bestelde maat is tevens de binnenmaat.

Strokenfundering

Zoals eerder aangegeven is de strokenfundering een systeem dat gemaakt wordt door onder andere HAVEBO Ekokist. Dit type wordt vaak gebruikt als fundering op palen niet mogelijk is. Afhankelijk hiervan is de toepassing, omdat dit gebruikt wordt voor tuinkamers, tuinhuis, bijbouw en aanbouw van woning en utiliteitsgebouwen. Daarnaast is er grote kans dat er bodemonderzoek benodigd is, om uit te zoeken of strokenfundering geschikt is voor zowel bouw als bodem.

De HAVEBO Ekokist is vaak goedkoper dan de plaatfundering of poerfundering. Zo heeft u voor dit type funderingsbekisting geen wapeningsstaal nodig (zoals wapeningskorven, bouwstaalstaven: in tegenstelling tot VBI of ISOBOUW funderingsbekisting). U dient bij het beton staalvezels toe te voegen, of u kunt kant-en-klaar beton regelen bij de betoncentrale. U dient hiervoor een minimale betonkwaliteit van XC3 C20/25 S3 in combinatie met staalvezels (Bekaert, Dramix Ready) toe te voegen voor versterking van het beton. De HAVEBO Ekokist plaatst u met gemak 100 strekkende meter in 1,5 dag en kunt u daarna direct afstorten.

Afmetingen van de stroken: buitenmuur (gevelstenen of metselstenen): 100mm op de buitenste strook. Op de binnenste strook plaatst u de binnenmuur (bij voorkeur in combinatie met de combinatievloer van HAVEBO). Breedte bedraagt ook 100 mm. De breedte van de spouwmuur is bij een Ekokist van 350mm een tussenmaat van 150 mm. U heeft hierbij een directe aansluiting op spouwmuur en vloer. Brandklasse A2.

Let op: bodem met ondergrond van klei of veen is niet geschikt voor fundering op staal -in dit geval strookfundatie-. Vraag dit altijd bij de gemeente na door middel van een bodemonderzoek (sondering). Zo voorkomt u dat uiteindelijk uw aanbouw kans heeft op instorten! U kunt de HAVEBO Ekokist aanvragen bij ons. Wij stellen dan graag voor u een offerte op.

Wij hebben standaardmaten op de website staan. Het kan natuurlijk zijn dat u een afwijkende maat heeft: deze kunnen we voor u bestellen!

Gerelateerde producten (16)

Gerelateerde producten (16)

VBI funderingsbekisting
Vanaf 33,40
Adviesprijs 38,41
ACTIE
VBI funderingsbekisting hoekelement
Vanaf 33,80
Adviesprijs 38,87
ACTIE
VBI onderbeugel
3,05
Adviesprijs 3,51
ACTIE
VBI bovenbeugel
2,40
Adviesprijs 2,76
ACTIE
Isobouw Powerkist bodemplaat
Vanaf 20,90
Adviesprijs 24,04
ACTIE
Isobouw Powerkist zijwand
Vanaf 8,50
Adviesprijs 9,78
ACTIE
Isobouw Bovenbeugel 10 stuks
Vanaf 16,55
Adviesprijs 19,03
ACTIE
Grind 8-16mm
Vanaf 4,15
Adviesprijs 4,77
ACTIE
Ophoogzand/vulzand 0-2mm
Vanaf 3,25
Adviesprijs 3,74
ACTIE
Enci Portlandcement
9,10
Adviesprijs 10,47
ACTIE
Wapeningskorf type bajonet
85,30
Adviesprijs 98,10
ACTIE
Wapeningskorf type kop
85,30
Adviesprijs 98,10
ACTIE
Wapeningskorf type open
85,30
Adviesprijs 98,10
ACTIE
Kruiwagen rond buis 4-ply 85 liter
153,85
Adviesprijs 176,93
ACTIE