TIJDELIJKE KORTING gebruik kortingscode HERFST22
7 januari 2022
899 keer gelezen
Zelf een Broodjesvloer of Renovatievloer aanleggen

Zelf een Broodjesvloer of Renovatievloer aanleggen

Wat is een Broodjesvloer / Combinatievloer?

Een Combinatievloer is een samengestelde vloer van liggers (beton of staal) en van Broodjes (EPS vulelementen), welke op een structureel vaste h.o.h. (hart op hart) afstand van elkaar liggen, met daarop een druklaag van beton. Een begane grondvloer is een gecombineerde vloer welke kan met stalen liggers en met betonnen liggers met Polystyreen broodjes, een verdiepingsvloer heeft betonnen liggers en betonnen broodjes.

De voordelen van een Broodjesvloer / combinatievloer zijn dat:

 • Je bent vrij qua indeling;
 • Gemakkelijk zelf aan te brengen;
 • Je hebt weinig (groot) hulpmateriaal nodig;
 • Met een makkelijk stappenplan gemakkelijk door iedereen uit te voeren;
 • Je hebt erg veel opties qua uitvoering, verschillende Rc waardes, verschillende uitvoeringen, vloerverwarming toepasbaar, alle vloer afwerkingen (tegels/vloerbedekking/parket/laminaat/marmoleum/gietvloeren etc) kunnen worden toegepast.

Wat heb ik nodig voor een broodjesvloer / combinatievloer?

Als hierboven genoemd heb je balkjes nodig van staal of beton, Vulelementen van Polystyreen of beton. Hier boven op komt een zo genoemde “druklaag” deze druklaag is ca. 65L per vierkante meter excl opstortingen (ca. 8L per strekkende meter oplegging) de druk laag wordt gemaakt van wapeningsstaal en beton. De vloer leg je bij voorkeur op oplegvilt of oplegdrukvilt. De vloernaden langs de muur is gemakkelijk af te werken met Poly Urethaan Schuim beter bekend als PUR. Verder heb je wanneer je de balken inhakt een moker/beitel nodig of een Hakhamer, een haakse slijper voor het op maat maken van de betonbalkjes, een betonmolen voor de druklaag, een handzaag om de broodjes op maat te maken.

Welke vloertypes zijn er?

Je hebt de traditionele begane grondvloer betonnen balkjes en PolyStyreen broodjes. Welke voorzien wordt van een druklaag en dekvloer. Je hebt de verdiepingsvloer bestaande betonnen balkjes en betonnen broodjes, hierop komt ook een druklaag en dekvloer.
Je hebt de renovatievloer bestaande uit stalen liggers en Polystyreen vulelementen, welke nat, droog en Semi-droog uitgevoerd kan worden, dat houdt in dat de vloer voorzien kan worden van een betonnen druklaag en de dekvloer (nat) en afgewerkt kan worden met een plaatmateriaal dit kan een houtenvloerplaat zijn of een cementgebondenplaat zijn wel met tand groef. Semi-droog is een vloer afgewerkt met een zwaluwstaartplaat en lichtgewicht beton.

Hoe breng je een Combinatievloer aan en wat heb ik nodig?

 1. Als eerste kijk je hoeveel je nodig hebt dit kan makkelijk met de rekentool. (zorg dat je de bestelling goed opslaat op de bouwlocatie, en bestel op tijd).
 2. Werk je in een bestaande situatie dan teken de gaten af en zorg dat de vloer goed waterpas er in wordt gehakt. Als je het niet goed op hoogte er in kan hakken kun je de onderzijde uitvullen. Begin te meten vanaf de startligger en hak afhankelijk van de gekozen verdeling 515 of 635 bij traditioneel of 610 of 900mm bij de renovatieversie hart op hart in de muur. Werk je vanaf een nieuw gemetselde fundatie zorg dan dat deze goed waterpas is, teken op de muur de verdeling af.
 3. Verdeel de balkjes over de vloer (indien ze nog niet op maat zijn kun je ze makkelijk met een haakseslijper op maat maken) kijk even met een waterpas of er niet te veel verschil zit onderling tussen de balkjes. Kleine verschillen worden in de druklaag wel opgelost.
 4. Plaats vervolgens de vul elementen, leg bij voorkeur even een steigerplank haaks op de balkjes om er over heen te lopen.
 5. Plaats de randkist in geval van nieuwe situatie, anders kun je de bestaande muren gebruiken.
 6. Plaats nu de doorvoeren indien aanwezig.
 7. Pur de naden af naar de muren en overige sparingen zodat het beton straks niet weg kan lopen.
 8. Plaats de bouwstaalmatten boven op de balkjes en zorg voor voldoende overlap en koppel ze onderling aan elkaar met een vlechtdraad. Bouwstaalmatten zijn makkelijk met een betonschaar of haakse slijper op maat te maken zorg wel dat de wapening 30 mm van de rand vrij is om corrosie/roesten te voorkomen.
 9. Maak het beton aan met een betonmolen.
 10. Als je beton gaat storten rijdt dan over een steigerplank om de druk te verdelen zodat je niet door de broodjes zakt.
 11. Verdeel met een hark of bats/spade het beton gelijkmatig over de vloer.
 12. Tril het beton af met een betonnaald.
 13. En werk het beton af met een rij.
 14. Als het (erg) warm is zorg dan dat je het beton afdekt met folie zodat het beton niet te snel uitdroogt.
 15. Nadien de bekisting ontkisten indien je in nieuwbouw zit.

Benodigdheden:

 • Balkjes
 • Broodjes
 • PUR
 • Randbekisting
 • Wapeningsstaal
 • Drukvilt/oplegvilt
 • Beton
 • Folie
 • Vlechttang
 • Betonschaar
 • Haakseslijper met beton en staalschijf
 • Rij- Vlakspaan
 • Koevoet
 • Moker en hamer of elektrische boorhamer
 • PBM (gehoorbescherming/bril/handschoenen)

Vragen? Advies?

Heeft u nog vragen of wilt u advies? Mail ons gerust! Contact opnemen

Gerelateerde producten (8)

Gerelateerde producten (8)

VBI Renovatievloer ligger
Vanaf 139,95
Adviesprijs 160,94
ACTIE
VBI Renovatievloer vulelement
Vanaf 34,25
Adviesprijs 39,39
ACTIE
VBI combi vloerbalk beton
Vanaf 25,40
Adviesprijs 29,21
ACTIE
VBI eps vulelement
Vanaf 33,60
Adviesprijs 38,64
ACTIE
VBI Vloerblok beton AN 635x250mm
6,65
Adviesprijs 7,65
ACTIE
Havebo stalen vloerbalk
Vanaf 166,10
Adviesprijs 191,02
ACTIE
Havebo betonnen vloerbalk
Vanaf 26,05
Adviesprijs 29,96
ACTIE
Havebo EPS vulelement
Vanaf 29,10
Adviesprijs 33,47
ACTIE