TIJDELIJKE KORTING gebruik kortingscode HERFST22
26 september 2022
414 keer gelezen
Berekening aantal liggers voor een VBI vloer

Berekening aantal liggers voor een VBI vloer

Het berekenen van een VBI vloer is zeer gemakkelijk. Wij leggen uit, aan de hand van formule en toelichting, hoe u een berekening maakt van het aantal liggers en vulelementen.

Als vuistregel hanteren wij hierbij het aantal vloerbalken (liggers van beton bij een combinatievloer of stalen liggers bij een renovatievloer), namelijk:

De breedte van de vloer ÷ breedte van de vulelementen + 1

Als voorbeeld kunnen we hierbij het volgende als situatieschets doorgeven.

Stel, u heeft een afmeting van een ruimte met de volgende afmetingen: 6 meter breed en 4 meter lang. We meten hierbij altijd de hart-op-hart ligging, dat wil zeggen, van kern of middelpunt van de ligger tot aan de volgende ligger.

TIP: Bij een renovatievloer kunt u kiezen voor oplegging op thermisch verzinkt staal (dit is een stalen profiel waarop de renovatieligger wordt geplaatst. Bij een combinatievloer met betonnen liggers adviseren wij of om deze in de muur te metselen en daarbij een gat te maken in een bestaande muur of bij langere lengtes om een tussenoplegging te creëren. Een tussenoplegging wil zeggen dat er een muurtje gemetseld wordt waar de vloerbalk extra ondersteuning heeft. Ook kan het voorkomen dat het advies is bij zwaardere constructies bovenop, zoals een binnenmuur, om de liggers dubbel toe te passen.

Voorbeeld vulelementen voor bij de betonnen liggers hebben een hart-op-hart afstand (HOH) van 635 mm of 63,5 cm. Bijvoorbeeld HNX met isolatiewaarde 3.7, QNX met isolatiewaarde 5.0.
Bij de VBI renovatievloer De hart-op-hart afstand van een renovatievloer is voor de droge variant 61 cm en de natte variant 90cm.


Breedte vloeroppervlak = 6000 mm
Breedte vulelementen = 635 mm

6000 mm (breedte vloeroppervlak) ÷ 635 mm (breedte vulelementen) is 9,45 liggers, afgerond 10 stuks, plus 1 = totaal 11 liggers.

Type vloer Vulelement Breedte
VBI Renovatievloer (stalen liggers) (droog) KDB - QDB 610 mm
VBI Renovatievloer (stalen liggers) (nat) MGB - QDB 900 mm
VBI combinatievloer (betonnen liggers) HKX - QKB 515 mm
VBI combinatievloer (betonnen liggers) HNX - QNB 635 mm

VBI calculator

U kunt ook de VBI calculator gebruiken voor het berekenen van het aantal liggers en vulelementen.

Heeft u hulp nodig met het berekenen of wilt u een offerte opvragen? Stuur ons de situatieschets per mail, dan gaan we direct voor u aan de slag!

Gerelateerde producten (2)

Gerelateerde producten (2)

VBI Renovatievloer ligger
Vanaf 137,25
Adviesprijs 157,84
ACTIE
VBI combi vloerbalk
Vanaf 24,90
Adviesprijs 28,64
ACTIE