19 augustus 2022
715 keer gelezen
Tips en trucs voor een perfecte tegelwand of tegelvloer!

Tips en trucs voor een perfecte tegelwand of tegelvloer!

Het gebruik van tegellijm, hoeveel heb ik ervan nodig?

Wanneer het gaat om een natte ruimte, zoals badkamer, keuken of toiletruimte, kiezen nog steeds vele mensen voor tegelwerk. Ondanks dat er steeds meer stucwerk wordt toegepast zoals sierpleister of beton cire, is een tegelwand of vloer het nog steeds een veilige oplossing waarbij zo min mogelijk risico genomen wordt met bijvoorbeeld lekkage. Daarnaast zijn tegelvloeren en tegelwanden onderhoudsvriendelijk en makkelijk schoon te maken. Let op:Hoe groter de vertanding van de tegelkam, hoe meer het verbruik van de tegellijm.

Wij leveren merken zoals Ardex, Eurocol, Omnicol. Op zoek naar een ander merk of hulp nodig bij het kiezen van de juiste tegellijm voor uw project? Wij helpen u graag!

Via Ardex is er een calculator te vinden waarbij u een berekening kunt maken, afhankelijk van de grootte van de tegel en het type tegel (keramische tegel of bijvoorbeeld natuursteen).

Via Omnicol kunt u door middel van deze calculator een berekening maken van het verbruik. Twijfelt u over het type tegellijm dat u nodig heeft? Vraag het ons en wij helpen u graag!

Welke materialen heb ik nodig voor het tegelzetten?

Om een goed begin te maken is voorbereiding natuurlijk het belangrijkste. Online-bouwmaterialen.nl heeft een opsomming gemaakt met de juiste benodigdheden voor een goed eindresultaat. Daarnaast geven we ook nog tips en trucs met handige informatie waar u zeker wat aan heeft.

U heeft nodig voor het tegel zetten:

  • Vloertegels of wandtegels; houdt altijd rekening met eventueel snijverlies. Bestel daarom altijd liever iets meer, dan te weinig. U kunt dan te maken krijgen met eventueel kleurverschil van een andere batch.
  • Tegellijm: verkrijgbaar in meerdere varianten. Wij leggen u nog uit welke lijm bij uw project past.
  • Tegelvoegmortel of tegelvoegmiddel
  • Lijmkam: om te bepalen welke breedte uw tegelkam moet hebben voor uw project hebben we ook hier onderstaand antwoord op gegeven.
  • Een emmer met schoon water en een spons voor het verwijderen van het voegmiddel en het schoonmaken van de tegels
  • Eventueel cementsluierverwijderaar (optioneel, maar voor grotere projecten vaak wel handig)
  • Rubi Delta levelling systeem of voegkruisjes
  • Rubberen hamer

Op de vraag met de hoeveelheid tegellijm u nodig heeft, moet u rekening houden met meerdere factoren zoals het oppervlak, type tegel (vloer of wand), type lijm en de vertanding van de tegellijmkam.

Welke soort tegellijm is het meeste geschikt voor mijn klus?

Er zijn meerdere varianten tegellijm leverbaar, namelijk de kant- en klare tegellijm en de tegellijm in 25 kg zakken in poedervorm. Het kan verschillen per producent hoeveel water u nodig heeft bij het aanmaken van de lijm nodig heeft, daarom adviseren wij altijd om de website van de fabrikant te raadplegen of uiteraard de verpakking. Voor het gemak kunt u kiezen voor de kant- en klare variant. Deze is wel iets duurder, maar ook gebruiksvriendelijk omdat u de juiste substantie hierdoor heeft waarmee u direct aan de slag kunt.

Waar moet ik rekening mee houden bij het kiezen van een lijmkam?

De minder ervaren klusser kan wellicht het idee hebben dat hoe breder de vertanding van de lijmkam is, des te makkelijker het werken is. De vuistregel van het verlijmen van tegels is als volgt: hoe groter de tegel, hoe breder de vertanding. Dit is de afstand tussen de “tanden” van de lijmkam: dit houdt in dat er meer tegellijm wordt gebruikt voor een goede hechting.

Ik wil graag mijn vloertegels gebruiken op de wand, kan dit?

Hiervoor geldt het volgende: u kunt vloertegels gebruiken op zowel de vloer, als op de wand. Echter geldt hiervoor niet dat wandtegels op de vloer gebruikt kunnen worden. Dit heeft te maken met het type klei, de dikte van de tegel en de resistentie van de tegel. Vloertegels zijn dikker, gladder en geschikt voor gewicht. Wandtegels daarentegen zijn dunner, soms met reliëf en breekbaarder (niet bestand tegen gewichtsbelasting).

En verder...

Tegels zijn hedendaags in vele soorten en maten te verkrijgen. Houdt daarbij wel rekening met het type steen dat u gebruikt en ook de plaats waar u deze gebruikt. Wanneer u bijvoorbeeld een badkamer gaat tegelen of een andere natte ruimte (zoals bijvoorbeeld een washok of toilet) dan is het belangrijk om een flexibele en waterdichte tegellijm te kiezen. Sommige tegellijmen zijn geschikt voor binnen en buiten: deze zijn dan bestand tegen vorst waardoor de tegels niet los zullen geraken wanneer het vriest. Wanneer u normale tegellijm gebruikt, dan is deze niet bestand tegen kou en zullen de tegels (sneller) kapotgaan.

 Vooraf de tegelvloer isoleren is altijd een goed idee. Dit kan ook nog eens met toevoeging van vloerverwarming, waardoor u optimaal gebruik maakt van de warmteverdeling in het huis. 

Welke tips zijn handig bij het zetten van tegels?

Tip 1: Het gemakkelijkste en het beste resultaat geeft, als u een totaal egaal en gladde ondergrond heeft. Wanneer u dit niet heeft, kunt u dit gladschuren, of bij hele grote afwijkingen gebruik maken van een bouwplaat (bijvoorbeeld van Wedi). Zo heeft u snel een gladde ondergrond dat uiteindelijk een strak resultaat geeft!

Tip 2: Tegenwoordig zijn daar hele praktische en professionele materialen voor, maar ook zeer handige hulpmiddelen die zowel consumenten als bedrijven gebruiken voor het tegelwerk. Waar voorheen nog alleen maar voegkruisjes gebruikt werden, is daar nu een zeer praktisch hulpmiddel waarbij u met een zeer handige tang de tegels kunt "levelen", oftewel helemaal vlak maken. Dit is zeker een investering waard, waarbij u zeer gemakkelijk professioneel tegels kunt zetten.

Dit systeem, de Rubi Delta clip levelling systeem, waarbij u de clips als het ware deels onder de tegel verlijmd en de volgende direct plaatst, zorgt ervoor dat er overal gelijke afstanden worden gecreëerd. De clips zorgen voor de afstanden (vergelijkbaar met een voegkruisje en kunnen gewoon blijven zitten) en de keggen (als het ware wiggen) zorgen voor het verstellen en levelt de tegels zodat deze helemaal vlak liggen. Met de Fast Fix tang spant u de wig en na het uitharden kunt u de keg weer uit de clip. Het restant van de clip tikt u gemakkelijk met een hamer waarbij deze deels afbreekt.

Tip 3: Hierna kunt u de tegels gaan afvoegen met een voegmortel of tegelvoegmiddel in elke gewenste kleur. Wij adviseren wel om meerdere delen van de tegel te voorzien van de clips, zo bent u er zeker van dat deze tegel perfect verwerkt wordt! Na het afvoegen even schoonmaken met een spons met schoon water en eventueel cementsluierverwijderaar. Daarna: heel wat jaren plezier van uw prachtig getegelde muur of wand!

Tip 4: Op de vraag: "welke kit tussen tegel en gipsplaat?" kunt u het beste kiezen voor sanitairkit in vochtige ruimtes, omdat deze een ingrediënt bevat waardoor dit tegen vocht kan en niet gaat schimmelen. Bent u op zoek naar een andere kit? Bekijk dan eens ons assortiment met allerlei lijmen en kitten. Verkrijgbaar in vele kleuren! Staat uw kleur er niet bij? Neem dan even contact op, dan kunnen we deze voor u bestellen bij onze leveranciers. 

Ik bezit een huurwoning, maar wil toch een andere kleur of ontwerp tegel...

Misschien een hele andere tip, als u niet toe bent aan het opnieuw tegelen? Gebruik tegel folie. Zo kunt u als tijdelijke oplossing een ander dessin kiezen, of een goedkopere manier van een nieuwe uitstraling geven aan bijbouw, keuken, toilet of badkamer. Let vooraf wel op dat de folie geschikt is voor vochtige ruimten. Deze decoratie folie geeft snel en goedkoper een resultaat, dat bijvoorbeeld geschikt is voor een huurwoning. 

U kunt hier kiezen uit verschillende kleuren, designs en vormen aan folie. Zorg voor een licht vochtige ondergrond om de gewenste folie aan te brengen. De methode die hierop toegepast kan worden is vergelijkbaar met raamdecoratiefolie, omdat ondanks dat het een zelfklevende laag bevat, het toch gecorrigeerd kan worden wanneer het nét even niet goed geplakt is. Dit kan zowel op een tegelwand als op houten en metalen oppervlakken.