Lakboard wit 1220x2440x3,2mm

Lakboard wit 1220x2440x3,2mm
ACTIE

De eigenschappen van hardboard zijn voornamelijk dat het een glad oppervlak heeft en gemakkelijk te verwerken (zagen, nieten en spijkeren). Door het handzame formaat van 244x122 cm kunt u de platen voor verschillende doeleinden gebruiken.

14,40 11,90 ex. btw
1-2 werkdagen

Meer dan 80 stuks 3% extra korting

Specificaties

Specificaties

Merk Eigen merk
Lengte 2440 mm
Breedte 1220 mm
Dikte 3,2 mm
Kleur Wit
Levertijd 1-2 werkdagen
Vragen over dit product?
Klik hier voor contact met de klantenservice

Beschrijving

Beschrijving

Hardboard of lakboard wit kopen?

Bij Online Bouwmaterialen kunt u verschillende houten platen bestellen. Naast populieren multiplex, mdf platen en multiplex platen ook hardboard bestellen. Hardboard is te verkrijgen in de dikte 3,2 mm. Dit formaat plaatmateriaal wordt vaak gebruikt als plaatmateriaal bij onder andere modelbouw, het maken van meubels of als ondergrond voor een pvc vloer.

Hardboard in de meubelindustrie

Hardboard plaat (ookwel lakboard genoemd omdat deze voorzien is van een witte laklaag) is een dun maar zeer stevige plaat dat bestaat uit onder hoge druk geperste houtvezel. Door de houtvezels te verhitten ontstaat er een natuurlijk bindmiddel, namelijk lignine. Lignine is een winning uit houtvezels dat voornamelijk bestaat uit cellulose. Dit dient als een natuurlijke lijm waardoor de vezels geperst wordentot één grote plaat.

Hardboardmateriaal wordt gebruikt als lichtgewicht plaatmateriaal in bijvoorbeeld onderdelen van een keukenkast, achterwand van een kast of ter egalisering van de ondervloer. Lakboard/hardboard wit kan tevens ook gebruikt worden voor modelbouw en kan direct dienen als afwerkplaat.

De achterwand van keukenkastjes bestaat namelijk uit hardboard met folielaag: dit vanwege het totale gewicht en strakke afwerking. Dit is het geval bij oudere, maar ook een nieuwe keuken.

De houten platen beschikken vaak over PEFC keurmerken: dat wil zeggen dat het uit een duurzaam en sociaal beheerd bos wordt gekapt. De certificering van Greenworks is van toepassing op het hout- en plaatmateriaal FSC® C009417 en PEFC™/30-32-080.

Hardboard als ondervloer

Wanneer u hardboard wilt gebruiken als ondervloer voor pvc, dan moet u daaronder de juiste ondervloer gebruiken voor het egaliseren en de isolatie ervan. Gebruik voor de verwerking van de dunne houten platen nietjes, spijkers of schroeven met een platte kop. Op deze manier kunt u de platen strak afwerken naar wens.

In huizen van oudere bouw worden vaak ondervloeren gelegd van hout. Het voordeel hierbij is dat er minimale werking in zit, minder dan bij een nieuwe ondervloer van hout. U kunt deze vooraf opschuren met een vlakschuurmachine met een fijne korrel om deze egaal te maken. U kunt de geschikte schuurpads bestellen via gereedschap/schuren.

Wanneer u een nieuwe houten ondervloer wilt leggen, komt het voor dat er nog dusdanig een werking in het hout zit wat kieren en naden veroorzaakt. Hierbij wordt geadviseerd om voor het leggen van laminaat vloeren hardboard te gebruiken, met de gladde kant naar beneden. Deze moeten dan worden gespijkerd met een platte kop of eventueel naar keuze geniet. Wanneer u hardboard gebruikt bij houten vloeren, laminaat, tapijt en vinyl zorgt dit voor egalisatie en isolatie (zowel akoestisch als thermische isolatie).

Advies is dan wel voordat u de nieuwe vloer gaat leggen, voornamelijk bij lamelparket en laminaat, om dampdichte folie te gebruiken om vochtindringing te voorkomen.