7 januari 2022
1047 keer gelezen
Hoe plaats je een Ytong (scheidings) wand?

Hoe plaats je een Ytong (scheidings) wand?

Natuurlijk voor je begint kijk je welke muur breedte je wilt bouwen. 100mm kan als dragend worden toegepast, 70mm niet. Voor een Ytong binnenwand heb je het volgende nodig Ytong blokken en Ytong lijm voor het bouwen van de wand en het afwerken van de kleine beschadigingen oneffenheden. Om de blokken op maat te maken heb je een speciale zaag nodig, deze gasbetonzaag heeft zeer grove tanden welke niet vollopen tijdens het zagen en is zeer stijf zodat je erg mooi recht kan zagen. Om de werkzaamheden netjes te kunnen opruimen kun je ook goed gebruik maken van afvalzakken.

Waar je op moet letten bij het maken van een wand is dat je de juiste wand dikte besteld, 70mm is een dunnere, goedkopere en lichtere wand maar niet dragend. Het nadeel van een 70mm is dat als je stopcontacten / WCD (lichtschakelaars) tegen over elkaar plaatst heb je geen Ytong over om te monteren en komen de inbouwdozen tegen elkaar met ook een geluidslek als resultaat.
Je begint met een vlakke vloer en schone aansluitingen (daarmee bedoelen we geen uitstekende delen van metselwerk of ankers oid).

Hoe verwerk je de blokken?

De eerste blokken zijn de moeilijkste, deze moet je vlak plaatsen met wiggen op de vloer en in een rechte lijn. Gebruik een waterpas en metselkoord voor het vlak en waterpas maken van de wand. Vanaf dit punt kun je de onderste blokken als basis gebruiken voor de vlakheid en voor de lijn, je kunt ze nu waterpas omhoog lijmen, let er op dat je de blokken vertand (geen bloknaden recht boven elkaar) worden aangebracht. Als je eindigt met een afvalstuk van bv 20cm kun je deze gebruiken om hier mee te beginnen de lag er boven. Sparingen breng je aan of voor dat je blokken hebt gelijmd of nadat de wanden zijn uitgehard (2-3 dagen) anders zou je ze kunnen los rammelen. Als je de wand gereed hebt en je hebt de leidingen/electra/cv/water/afvoer etc in de wand zitten kun je de wand afwerken met pleisterwerk (roodband/geelband/fix and finish)

Mocht u persoonlijk advies willen? We zijn te bereiken via de contact pagina!