7 januari 2022
2254 keer gelezen
Hoeveel metselspecie heb ik nodig?

Hoeveel metselspecie heb ik nodig?

Wat is metselmortel?

Metselmortel, ook wel specie genoemd is een samenstelling van zand cement en water, dit gebruik je om muren van zowel vuilwerk als schoonmetselwerk op te trekken.

Hoeveel metselmortel of specie u nodig heeft per m2 (vierkante meter) is afhankelijk van het steenformaat en de laagdikte dat ze worden verwerkt. Voegdikte is meestal tussen de 10mm of 12mm.

Het advies

Als vuistregel voor een standaard halfsteensmuur kunt ca. 30-35 liter per m2 aanhouden, voor een steensmuur ca. 60-70 liter per m2 aanhouden. Dit is uiteraard wel afhankelijk van bovengenoemde voegdikte.

Voor elke 2000 stenen (ca 26 m2) waalformaat heeft u ongeveer: 1 kuub, 1m3 metselzand nodig en 12 zakken metselcement.
Maak altijd wat extra specie aan i.v.m. morsen. Wanneer u een holle steen, snelbouwsteen, toepast heeft u ca 20% meer specie verbruik.

Als u aan het metselen bent let er dan wel op dat de specie niet ‘verbrand’ als het (extreem) warm is. Zorg dan dat de stenen wat vochtig zijn en blijven. Voorzichtig met een nevelende waterslang het metselwerk nabewerken.
Mocht het ’s nachts vriezen dek dan het metselwerk af.

Zelf een berekening maken voor standaard of afwijkende maat gevelstenen

U kunt bijvoorbeeld de calculator van MBI gebruiken, wanneer u afwijkende maten heeft, of wanneer u een berekening wilt maken. Dit is een Microsoft Excel bestand waar dat u de afmetingen kunt invoeren van de gevelstenen.

Bij deze berekening kunt u direct zien hoeveel metselmortel u nodig heeft, of hoeveel voegmortel. Er zijn daarbij verschillende mogelijkheden. Hulp of advies nodig? stuur ons een bericht: we helpen u graag.

Gerelateerde producten (5)

Gerelateerde producten (5)

Eigen merk metselmortel zonder kalk
8,20
Adviesprijs 9,43
ACTIE
Eigen merk zandcement
8,15
Adviesprijs 9,37
ACTIE
Speciekuip
Vanaf 14,15
Adviesprijs 16,27
ACTIE
Swinko garde
Vanaf 40,20
Adviesprijs 46,23
ACTIE
Swinko Mixer 1800w traploos
586,25
Adviesprijs 674,19
ACTIE