TIJDELIJKE KORTING gebruik kortingscode HERFST22
14 december 2021
934 keer gelezen
Welke folies zijn er?

Welke folies zijn er?

Bij Online-Bouwmaterialen.nl krijgen wij veel vragen over welk folie je op welke manier moet toepassen, daarom hebben wij hier een Blog over geschreven.

Folies voorkomen dat vocht op ongewenste plekken komen en houden de constructie in een optimale staat, foutief gebruik kan dus ook leiden tot problemen zoals, vochtproblemen, houtrot, condens, schimmels.

Welke folies kennen wij:

  • Dampdicht
  • Dampremmend
  • Dampdoorlatend
  • Dampopen
  • Zelfregulerend
  • Reflecterend
  • UV bestendig
  • Thermisch

Dampdicht folie, zoals bijvoorbeeld 

De naam zegt het eigenlijk al, dit folie is dampdicht, aan de binnenzijde van een gestookte ruimte/woning heerst een hoge luchtvochtigheid, hierdoor wil het vocht van binnen naar buiten de constructie in. Als dit zou gebeuren zal de isolatie vochtig worden en hierdoor de Rc-waarde verliezen en zou zelfs de constructie kunnen worden aangetast, Dampdichte folie voorkomt dit.

Wanneer pas je dampdicht toe? Dampdichte folie pas je toe in vochtige ruimtes zoals badkamers, douches, zwembaden, sauna’s etc. deze ruimtes kennen klimaatklasse 3 of hoger.

Waar moet je op letten? Zorg ervoor dat de naden goed worden afgeplakt met tape.

Dampremmende folie, zoals bijvoorbeeld MIOFOL 120 S

Dampremmende folie is niet dampdicht maar beperkt het vocht voldoende om de isolatie en de constructie in een perfecte conditie te houden. Een dampremmer pas je toe om waterdamp te beperken vanuit de woning of ruimte naar de constructie. Omdat een gestookte ruimte meer waterdamp bevat wil deze naar een lager waterdamp niveau, deze dampremmer voorkomt dit.

Wanneer pas je dampremmend toe? Dampremmende folie gebruik je bij het isoleren van je dak, wandconstructie, dakkapel, isoleren van je garage schuur,

Waar moet je op letten? Let er op dat je het folie 10cm laat overlappen en de naden afplakt, tevens gebruik je het folie aan de warme zijde.

Zelfregulerende folie

Zelfregulerend folie is een membraam dat afhankelijk van de weersomstandigheden zicht aanpast. Zo is het in de winter zeer goed dampremmend, bij hogere temperaturen opent het folie zich, hierdoor blijft uw constructie in een perfecte staat. Deze dampremmer is nodig om de waterdamp vanuit de woning te beperken. Door dit folie is condens in de isolatie niet mogelijk.

Wanneer een zelfregulerend toe te passen? Een Zelfregulerend folie kun je het beste toepassen bij dakconstructies met dikke isolatie pakketten, platte daken, wanneer u zachte (minerale wollen) isolatie toepast. Toepassingsgebied: scholen huizen, kantoren, met een milieuklasse 2 en 3.

Waar moet u op letten? Zorg dat het folie aan de warme zijde zit, laat de naden 10cm overlappen en plak de naden af met Tape

Dampdoorlatende folie zoals bijvoorbeeld MIOFOL 120 G

Dampdoorlatend folie wordt toegepast aan de buitenzijde van de constructie, waarom? Het voorkomt dat vocht van buiten, in de constructie kan trekken maar toch het vocht wat in de constructie zit kan laten verdampen. Dit folie heeft een open structuur en reguleert de constructie, door de open geperforeerde structuur zorgt het folie dat de waterdamp maar 1 kant op kan.

Wanneer een dampdoorlatend folie toe te passen? Dampdoorlatend pas je toe bij houtskeletbouw tijdens de bouwfase dit houdt de folie droog tijdens de bouwfase, na de bouwfase zorgt het folie dat wanneer er een lek is in de spouw van bovenaf (lek dak, kapotte pan stuifsneeuw/jachtsneeuw etc.) het water via het folie naar beneden loopt zonder dat het in de isolatie kan trekken.

Waar op te letten? Zorg ervoor dat de naden goed overlappen en voorzien zijn van Tape, zet folie het vast met een tengel zodat het folie op de plaats blijft.

Dampopen folie

Dampopen folie ga je toepassen op het dak als in de spouw van een wand of dakopbouw, deze waterwerende dampopen folie zorgt ervoor dat uw constructie optimaal blijft. Dit folie pas je toe aan de buitenzijde van de constructie (koude zijde). Maar wat is het verschil t.o.v. Dampdoorlatend? Het verschil zit hem in hoeveel waterdamp erdoor kan, Damp open laat vele malen meer waterdamp door dan dampdoorlatend, wanneer je niet zeker bent of het voldoende is adviseren wij altijd om voor dampopen te gaan.

Wanneer pas je Dampopen toe? Dit doe je wanneer je dikke isolatie toepast in wanden en je de constructie in optimale conditie wil houden isoleren = ventileren je past het toe aan de koude zijde want daar kan de waterdamp uit de constructie.

Waar op te letten, natuurlijk weer op voldoende overlap van het folie, zorg dat de naden voorzien zijn van Tape, dit zorgt voor een perfecte afsluiting,

Wilt u meer informatie over de producten klikt u dan op de productbladen van de artikelen hier staat nog veel meer interessante informatie over het folie.

Gerelateerde producten (6)